VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Čika Jova i Sterija kažu: Svi na Trg
2011-11-05

Kićenje novosadskih spomenika maskama Gaja Fouksa, zapravo je poziv građanima da se u subotu u 15h pojave na protestu "Ogorčenih" na Trgu slobode. Na skoro sve biste i statue u gradu noćas su postavljene maske koje su u poslednje vreme postale simbol antikapitalističkog pokreta u svetu.

 

 

Pogeldaj Galeriju

 

Nepoznate osobe su sinoć "okitile" spomenike slavnim ličnostima želeći da skrenu pažnju na potrebu da se i Novosađani uključe u pokret "ogorčenih", koji se velikom brzinom proširio iz Amerike po celom svetu. Maska, kojoj je globalnu popularnost doneo strip i film "V kao Vendeta", postala je simbol građanske neposlušnosti koja omogućava nezadovoljnim ljudima da na protestima nastupaju kao jedan, istovremeno štiteći svoju anonimnost.

 

Gaj Fouks (Guy Fawkes) bio je lider Zavere baruta koji je pokušao da ubije engleskog kralja Džejmsa I dizanjem u vazduh Dom lordova u Engleskoj, gde je monarh trebao da održi govor. Zavera nije uspela zbog izdaje, ali je sećanje na Fouksa ostalo da živi kroz festivale koji se održavaju svakog petog novembra, kada se u Engleskoj pale velike vatre i izgovaraju prkosne reči...

 

"Remember, remember, the Fifth of November: the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot".

 

Vest preuzeta sa www.021.rs