VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Došli na red dugovi
2012-05-31

Ovo interesuje svakog od vas, verujte mi.

Kola će se ponovo slomiti preko običnog građanina, koji neredovno plaća komunalije (čije su cene i tarifni sistem posebna vrstva hajudučije i divljaštva) upravo zato što je ostao bez posla, ima neredovna primanja, ili ih ne prima uopšte. Srednja klasa svedena na jedan odsto, od sedam miliona stanovnika, samo je u Beogradu u poslednjih 12 godina za komunalije utuženo između 1,5 do 2 miliona ljudi.

Svi oni sada rizikuju da ostanu bez imovine: i pokretne i nepokretne. Pravna nesigurnost u slučaju Infostana je ogromna, jer je Infostan, čija je dokumentacija neuredna, tvrdio da je svih 10 godina utuživao i svu krivicu za to svaljuje na sudove, koji nisu radili posao i nisu dostavljali izvršna rešenja ili su ih dostavljali nepropisno.
Oni takođe tvrde da su obaveštavali građane o dugovima, što sve do pre godinu-dve nije bio slučaj. Mnogi ljudi pojma nisu imali da im na plaćene dugove teku kamate za kašnjenje (afera Infostan iz 2009. godine koju je raskrinkala Vesna Pešić).


Za propuštene rokove za prigovore građani bi, čini se, trebalo da tuže sudove i od njih traže odštetu pošto im privatni izvršioci zgule kožu, što je čisti nonsens. Isto tako, građani bi trebalo da od svojih poslodavaca zatraže isplatu zaostalih zarada, što se takođe neće desiti, jer će se poslodavci pozvati na to da nemaju, ili i da njima neko duguje. Ko će da naplati dugove od najvećih, koji imaju debelu zaštitu? Ko će da naplati dugove od države? Niko. Ali će običan građanin morati da plati. Mislite o tome.

Stvar je krajnje ozbiljna. Ovaj institut je u Hrvatskoj bio usvojen i na Vladi u Saboru, ali se od njegove primene odustalo. Na kraju je i ukinut.
Zašto? Strah od pobune stanovništva.

Ali, dok su se Hrvati bunili, Srbi su ćutali i govorili: "Šta ja ima da štitim onog ko ne plaća". Kao da četvrtinu utuženog stanovništva Srbije čine sve sami lopovi i prevaranti, a oni najveći, zbog kojih je hrana ovoliko skupa - e oni su poštenjačine.

Ja na tu priču neću da pristanem. A vi?

 

http://www.rts.rs