VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Kraj vladavine pohlepnih bankara i korumpiranih političara u Španiji?
2012-06-12

Sada kada je Španija postala četvrta zemlja u Evropi koja će primiti "paket pomoći" postavlja se pitanje da li je moguće da će bankari proći nekažnjeno? Najnoviji bankarski bankrot je otkrio ono što se odavno znalo; to je dramatično previše-uticajan privatni piramidalni finansijski sistem koji je špekulisao sa cenama nekretnina (u slučaju Irske i Španije) i sa državnim obveznicama (u slučaju Grčke i Portugala), ne obazirući se na posledice.

 

Sa 400.000 obitelji koji su izgubili svoje domove od kada je kriza počela, i sa jednim od četiri španca (i preko jednog u dvoje mladih) trenutno bez posla, nema sumnje da patnja prosečnog građanina neizmerna. Ranije ove godine, Caritas je objavio

podatak da 22 posto španskih domaćinstava sada živi ispod granice siromaštva, dok je drugih 30 posto na samoj granici. Radna prava su ukinuta, demontirani socijalno sigurnosne mreže i javne službe smanjene širom Španije, šokantnih 11 miliona ljudi se nalazi u opasnosti od pada u siromaštvo.

 

Za to vreme bankari izlaze sa više-milionskim bonusima. To što je banka "Bankia" nacionalizovana prošlog meseca sa rupom od preko 23 milijarde eura, što je više nego duplo nego što su rezovi u obrazovanju i zdravstvu, nije sprečilo da isplati jednog direktora sa 6,2 miliona eura za prevremen odlazak u penziju i navodno da ostane dužna drugom direktoru 14 miliona eura.

Ta privatna ekstravagancija nije se desila izolovano od korumpirane političke klase. U jednom posebno zloglasnom primeru, upravi Valensije je isplaćeno 200 miliona eura samo 2 dana pre kolapsa. Zanimljivo je da "Vlada" Valensije kontrolisana upravo od Narodne Partije premijera Rajoya. Zato i ne čudi da je istraga u vezi toga blokirana baš od strane te partije. Banke i vlada su jedno i isto.

Zbog toga, odmah po objavi nacionalizacije hiljade ogorčenih španaca je zauzelo trg Puerta del Sol u Madridu i trg Catalunya u Barseloni, a za njima i su zauzeti trgovi i širom ostalih gradova. Lupajući u šerpe i lonce i španci su uzvikivali; " Mi nećemo platiti njihovu krizu" i "Ovo nije spašavanje, ovo je prevara".

Sada je odluka na građanima. U subotu je zakazan protest širom Španije. Šta će biti videćemo.

 

http://roarmag.org/2012/06/for-spains-rescued-bankers-there-will-be-no-austerity/