VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Elinor Ostrom прва жена добитник Нобелове награде из економије
2012-06-21

 

Елинор Остром 2009. године заједно са Оливијеом Вилијамсоном je добила Нобелову награду из економије за свој рад у области истраживања и анализа економичног начина управљања.

Остром је показала, у својим истраживања, како ce заједничкoм имовинoм може управљати на економичан начин преко асоцијација корисника. Идеја која стоји иза овог концепта је да, када постоји заједничка ограничен ресурс, као што је вода, и низ појединаца који настоје да максимизирају свој лични интерес, резултат је да ће сваки појединац користи више од могућности које има заједнички ресурс.

 

 

У интервјуу француском магазину Le Nouvel Observateur, у издању Висион у новембру прошле године, Елинор Остром напоменула да када се "Управљање датог ресурса врши на дужи рок и када су разни учесници упознају једни друге и стекну међусобно поверење", управљање заједничком имовином тече глатко. "Када се сервис ради на малој скали, грађани познају своју полицију и имају поверења у њих", додала је она.


Елинор Остром подсећала је да, иако су економисти заинтересовани за проучавање заједничких добара, "нису били у стању да напусте традиционалне моделе и полазили су увек од претпоставке да је самоуправљање било немогуће."


Тај одржаванји универзум економиста, срушио се 1980, "када су студије показале да је самоуправљање функционисало широм света, и уз врло мало напора корисници су били у стању да се организују и да рационализују управљање." "Сада када смо на прагу великих климатских промена и уништавања кључних еколошких ресурса, као што су ваздух, воду или биодиверзитет, друштвене науке се посвећују све више управљању заједничком имовином.

 

Када је, 2009. године Нобелова награда додељена Ostrom e Williamson, португалски економиста João César das Neves (Жоао Цезар дас Невеш), који је написао књигу о наградама и победницима у историји Нобелове награде за економију, рекао је да избор два академика био премија "интерне контроле те компаније, њихове организације и њихов рад на покушају да се реагује на кризу. "

 

http://www.eakademik.com/drugo/umrla-elinor-ostrom-prva-zena-dobitnica-nobelove-nagrade-za-ekonomiju