VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Manifesto Okupiraj Atinu, Atina, 19. maj 2012
2012-08-02

 

 

 

Mi smo obični ljudi, mi pripadamo onim 99%. Imamo prava i snove zagubljene u svakodnevnoj bitci za život. Svedoci smo neizdržive stvarnosti koja je svakim danom sve gora zahvaljujući štetnim merama memoranduma. Međutim, problemi Grčke ne počinju, niti se završavaju memorandumima.

 

Ne tkao davno, tokom godina ekonomskog buma, osećali smo nejednakost i društvenu fragmentaciju, nasilje ili apatiju, depresiju, sistemsku korupciju i nedostatak pravde, nisko obrazovanje i nisku estetiku. 

 

 Ne želimo da se vratimo u situaciju pre ekonomske krize.

 

Učestvovali smo ili barem tolerisali individualistički način života, obožavanje novca, konzumerizam, spektakl i trku pacova. Kao rezultat toga, a u ime svega navedenog, naše društvo je sistemaski silovalo životnu sredinu i ugrožavalo dostojanstvo čoveka. 

 

Nisu bankrotirali samo javni finansijski sistemi, već iznad svega životni stil i ove preovlađujuće vrednosti.

 

Ovaj proces se odigrao skoro celom svetu. Najveće žrtve su bile milijarde osiromašenih građana, uglavnom u Africi  i Aziji, kao i životna sredina generalno, koji su podneli najveći teret „razvoja“. 

 

Živimo u iluziji, ovaj sistem se samo zove demokratski. Kontrolišu ga ekonomske i političke oligarhije koje brinu samo o svojim interesima. 

 

Mi tražimo demokratiji i pravdu, direktnu i bez predstavnika. Tražimo mogućnost da odluke o svojim životima donosimo sami kroz zajedničko oblikovanje i kontrolu insittucija. 

 

Da postanemo odgovorniji kao ljudska bića učeći, putem učestvovanja, iz svojih grešaka i dobrih odluka.

 

Zahtevamo pravedno i podržavajuće društvo sa jednakim mogućnostima za sve, sa poštovanjem prema različitostima, sa poštovanjem prema žuivotnoj sredini i svom životu.  

 

Društvo koje svima osigurava jednako pravo na pristup hrani, stanovanju, zdravlju, izražavanju, radu i kreativnosti, obrazovanju, kulturi, komunikaciji, transportu, vremenu za odmor i samostalnom odlučivanju. 

 

Društvo u kojem ćemo mi, a ne korporacije i njihovi promoteri, odlučivati šta, kako i koliko ćemo proizvesti i potrošiti, bazirano isključivo na našim prirodnim resursima i našim realnim potrebama. 

 

Društvo sa slobodnim i svima dostupnim javnim prostorima i prirodnim resursima i sa zaštićenom privatnošću svake osobe. Društvo sa slobodnim pristupom obrazovanju, informacijama i tehnologiji. 

 

Autonomno društvo prosperiteta, lepote i kreativnosti u kojem mi sami dajemo smisao svojim životima.

 

Razumemo nasilne ispade onih koji trpe nepravdu i autoritarsvo, ali nasilje nije rešenje. Velike promene nabolje ne izviru iz reke krvi, one potiču iz mašte i kreativnosti, dijaloga i ubeđivanja, zajedničkih stanovišta i konačno zajedničke svesti. 

 

Vidimo to svuda oko nas. Društvo je počelo da raspravlja o pravim temama. Sve se da izraziti i sve je otvoreno. Sada je naša šansa.

 

Mi postajemo promena koju želimo da vidimo u svetu

 

Occupy Athens

Možete nam se pridružiti:

 

Svake srede i nedelje u Thission @ u parku prekoputa železničke stanice

 

@ internet:

 

http://occupyathens@wordpress.com

 

http://www.facebook.com/OccupyAthens/

 

http://twitter.com/#/occupy_athens

 

occupyathens@mail.com