VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

KAKO DA ISKORENIMO GLAD I SIROMAŠTVO?
2013-10-16

16, oktobar: Svetski dan borbe protiv gladi  i 17. oktobar svetski dan borbe protiv siromaštva obeležili smo skupom na Trgu Nikole Pašića, gde smo u okviru građanske inicijative Alijansa za Zajedničko DOBRO, čiji smo jedan od osnivača, postavili sto sa praznim šerpama solidarišući se sa stotinama hiljada siromašne dece i odraslih u Srbiji koji i danas gladuju.

 



Dok se švajcarci posle sakupljenih 100.000 potpisa na narodnu inicijativu o uvođenju bezuslovnog mesečnog prihoda svim građanima spremaju za izlazak na referendum, 1%, takozvana"politička elita", u Srbiji nastavlja da svaljuje posledice sistematske korupcije, nesposobnosti, nepotizma i pljačkanja javnih dobara u proteklih 30tak godina na nas obične građane, ostavljajući više od 70% građana Srbije bez dovoljno novca za "prosečnu potrošačku korpu".

 



Dok se jedan mali broj tajkuna uz blagoslov političke oligarhije nelegitimno obogatio, stotine hiljada dece i odraslih u Srbiji i noćas idu u krevet praznog stomaka.

 



Promenimo to zajedno. Ono što svi možemo već danas da uradimo je sledeće;



- Spremimo tanjir više za nekog od naših komšija za koga znamo da gladuje. Ne dozvolimo da naše komšije jedu ostatke hrane koju smo mi bacili u kontejner.  

 

 

 


- Kupujmo lokalne proizvode od malih proizvođača i zanatlija

 

 

- Hranu kupujmo direktno od seljaka i od malih poljoprivrednih domaćinstava

 

 

 

 

- Umesto vrtova pravimo bašte







- Počnimo da se dogovaramo sa prijateljima, komšijama i rođacima sa sela da napravimo zajedničke organske bašte sledećeg proleća.

 

 

 

- Izborimo se za sistematsko ulaganje u poljoprivredu kroz finansijsku pomoć svima koji žive na selu, žele da se vrate na selo i započnu proizvodnju organske hrane, kao i za sve one koji žele da započnu svoj mikrobiznis. 

 


- Ne pomažimo dalje jačanje monopola tajkunima i korporacijama kupujući u njihovim hipermarketima i tržnim centrima. Promenimo navike. Kupujmo, kada god je to moguće, od lokalnih prodavaca i proizvođača koji zaslužuju da im pomognemo. 

 

 


- Izborimo se da se vrati ukradeni novac i imovina, oteto poljoprivredno zemljište, rudnici, izvorišta vode i ostala javna dobra oteta u proteklih 30tak godina

 

 


- Sprečimo dalje otimanje zemlje i prirodnih resursa kojem ćemo biti izloženi ako se ne promeni sporni član 63, stav 2, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom kojim će stranim tajkunima i korporacijama biti omogućeno da prisvoje ogromne površine obradivog zemljišta. 

 

Pošaljite nam i vaše predloge, jer svi smo 99%. Svet je naš. Promenimo ga zajedno!