VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

POZIV ZA BUĐENJE!
2013-10-17

 

Srbija je druga zemlja na svetu po odlivu mozgova, odmah posle Gvineje Bisao. Politika pljačkanja javnog dobra radi sticanja lične materijalne koristi koju vode politikanti i u poslednjih 30tak godina je naterala celu jednu generaciju da se iseli iz ove zemlje. Oni koji su ostali se nalaze u stanju apatije, potpuno sluđeni svakodnevnim pritiscima da obezbede goli opstanak sebi i svojim porodicama. Prevareni, izmučeni i istrošeni roditelji generacije koja je sada stasala nemaju vremena i snage da sednu i dobro razmisle o sistemu koji ih okružuje. Sve se svodi na gledanje TVa i čekanje da neko nešto promeni. Jednom rečju: Matrix.

 

 



Zato se obraćamo vama mladima, deci izgubljene generacije, deci beskrajno hrabrih roditelja koji su bili dovoljno odvažni da osnuju porodice i da ulože sav svoj trud i nadčovečanski napor da vas podignu. Obraćamo se vama koji imate dovoljno snage, znanja i volje da vratite veru i osmeh na lice vašim roditeljima.

Ne čekajte više ni trena. Budućnost vas, vaših roditelja i vaše dece je dovedena u pitanje. Korumpirani politički sistem, sistem u kome o sudbini svih nas odlučuju političke partije i njihovi prestavnici političari. je izvor svog zla i bede koja nas okružuje. Ovu našu državu i društvo, nekada davno bogatu i prosperitetnu, političari su doveli do bankrota i sveprisutne bede. Opljačkali su sve što su mogli. Pljačka i otimanje zajedničkog dobra su i formalno institucionalizovani kroz privatizacije svega što je u vlasništvu svih nas građana Srbije. 


Zbog prevelike sistemske korupcije i pohlepe političara sistem se uveliko urušio. Pregršt novih zakona i odluka koje se donose po hitnom postupku imaju za cilj da prikriju tragove tog pljačkanja, da od nas učine koloniju, a nas naprave robovima međunarodne bankarsko korporacijske mafije.

Sve izgleda crno, ali rešenje postoji. Rešenje nije u rekonstrukciji sistema (vladavine političkih partija). Oni su deo problema, a ne rešenja. Rešenje je u promeni sistema. Ljudima širom sveta je to jasno i krenuli su u borbu protiv sistema i njegovih predstavnika "političara" ili kako ih danas širom sveta zovu, 1%. 



Zato vas mlade pozivamo na akciju. A vas starije pozivamo da nas podržite. Zajedno učinimo ono što je naizgled nemoguće. 

 

 

 



- Umesto što se prepuštamo samovolji političara koji su umislili da su vlast, izađimo na ulice i trgove sa ciljem da kroz pritisak pokrenemo ustavne promene kojima ćemo biti u mogućnosti da uvedemo sistem direknog narodnog odlučivanja, to jest, direktne (neposredne) demokratije. Sistem u kome ćemo svi učestvovati u predlaganju, diskusiji i odlučivanju.

 

- Umesto što dopuštamo da gnusno korumpirana politička "elita" donosi odluke od opšteg interesa u naše ime i bez naše saglasnosti, ustavom promenimo u sistem u kome ćemo svi odlučivati na referendumima. Dajmo lični podsticaj razvoju društva udruživanjem i pokretanjem narodnih inicijativa kao što to rade švajcarci od druge polovine 19. veka. Ne čekajmo njihove "izbore". 

 

- Umesto da izlazimo na njihove "izbore" jednom u 4 godine uvedimo stalne referendume na kojima ćemo pokrenute narodne inicijative pretvoriti u zakone, odluke i dela.

 

- Umesto što stotinama miliona finansiramo rad političkih partija uložimo ta sredstva u opremanje prostora mesnih zajednica sa kompjuterima i slobodnim pristupom internetu. Učinimo prostore mesnih zajednica stalnim referendumskim mestima, mestima za diskusiju i druženje. Zaposlimo vas mlade da vodite te društvene centre. Na taj način možemo brzo i lako opismeniti sve sugrađane za korišćenje interneta, znanje i informacije učiniti svima dostupnim, organizovati razne druge korisne aktivnosti, a troškove sprovođenja stalnih referenduma učiniti minimalnim.

- Umesto pravljenja lažnih "strategija za borbu protiv korupcije", od strane političara koji su njeni zaštitnici i nosioci, uvedimo obaveznu javnost rada javnih institucija i preduzeća. Učinimo sve podatke dostupne svima nama. Neka sve bude postavljeno u realnom vremenu na internetu, 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji, i korupcije više neće biti.

 

- Umesto što dopuštamo predstvnicima političkih partija da donose zakone i odluke bez javne diskusije i bez našeg odobrenja, učinimo donošenje svakog novog zakona i odluke podložnom narodnom vetou kojim bi takve zakone lako i brzo ukinuli.

 

- Umesto što dopuštamo političarima da nekažnjeno donose odluke suprotne interesu svih nas, učinimo mogućim da svakog pojedinca koji se drzne da učini nešto tako brzo i lako smenimo putem plebiscita. 

 

 - Umesto što političari samostalno donose odluke o velikim investicijama i ulaganjima uvedimo obavezne finansijske referendume na kojima ćemo svi odlučivati da li je to u interesu svih nas i gde ćemo taj novac investirati.

- Umesto što im dopuštamo da kontrolišu i upravljaju našim novcem potpuno tajno, počnimo da potpuno javno upravljamo tim sredstvima svi zajedno. Učinimo da u našim mesnim zajednicama ostane veći deo onoga što je u njima prikupljeno i da zajednički odlučujemo u šta ćemo i kako ulagati. 

Učinimo da lokalna, opštinska i republička administracija bude lako smenljiva. Učinimo da oni budu sprovodioci naših odluka, a ne da se ponašaju kao "vlast" i da zajedničkim sredstvima raspolažu po njihovom nahođenju.

Vreme je za re:evoluciju! Učinimo nešto da nam svima bude bolje.

Probudimo se, pokrenimo se!