VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Poziv svim građanima na međunarodni antikorupcijski protest!
2013-11-02

Dragi naši 99% građana Srbije, Balkana i sveta,

Imamo čast da vas danas pozovemo da nam se pridružite u međunarodnom anikorupcijskom protestu koji ćemo održati i u Beogradu. Protest je prvi put organizovan u saradnji sa slobodoumnim ljudima i aktivistima iz Maribora, Zagreba i Podgorice u okviru "Antikorupcijske lige Balkan" čiji smo i mi jedan od idejnih tvoraca i osnivača.

 

 

 

 

Antikorupcijska liga Balkan (ALB) u subotu, 2. novembra organizuje protivkoupcijske skupove u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Svi skupovi počinju u isto vreme, u 17 časova, na sledećim lokacijama: 
- Beograd (Trg Republike) 
- Zagreb (Trg bana Jelačića) 
- Maribor (ispred Okružnog suda)
- Podgorica (Trg Sv. Petra Cetinjskog)



U nastavku ovog teksta je Deklaracija Antikorupcijske lige Balkan - Srbija, gde možete pronaći informacije o našim razlozima udruživanja, ciljevima i zahtevima, kao i osnovne informacije o organizaciji ALB. Svaka zemlja članica ALB ima svoju deklaraciju, ciljeve i zahteve, koji su prilagođeni potrebama za efikasnu borbu protiv korupcije u svojoj zemlji. 
 

Deklaracija Antikorupcijske lige Balkan - Srbija

 

BORBA PROTIV KORUPCIJE JE BORBA ZA SLOBODU!

Zašto smo se udružili

Političke stranke koje su se od 2000. godine smenjivale na vlasti posle svrgavanja Slobodana Miloševića nisu građanima vratile milijarde evra otetih i iznesenih iz Srbije tokom 1990-ih. Vladajuće politčke garniture su uz deklarativno zalaganje za borbu protiv korupcije nastavile da sprovode brutalnu pljačku koju je započeo Miloševićev režim.

Svedoci smo izveštaja međunarodnih organizacija, u kojima se navodi da je u Srbiji, od 2000. godine do danas, opljačkano preko 60 milijardi evra i preneseno na privatne račune u poreskim oazama.

I pored dokaza o pljačkaškim privatizacijama društvene imovine i otimačine prirodnih resursa poput poljoprivrednih zemljišta, voda i ruda, u kojima su učestvovali brojni ministri i funkcioneri srpske vlade u sprezi sa tajkunima - o tome do današnjeg dana nije povedena ozbiljna istraga. Lopovi nisu ni traženi, ni uhapšeni, a opljačkani novac i imovina nisu vraćeni građanima.

Dok roditelji bolesne dece mole za novac kako bi ih odveli na lečenje u inostranstvo, a ljudi umiru posle rutinskih operacija zbog neodgovarajućeg materijala i opreme, nabavljenih na burazerskim tenderima - objavljeni su izveštaji da je od 2000. godine iz budžeta za zdravstvo ukradeno 15 milijardi evra.

Stotine hiljada mladih je nezaposleno, svakodnevno se povećava odliv mozgova, više od milion građana živi u apsolutnoj bedi, a političari, tajkuni i bankari ostvaruju enormne dobiti.

Naši ciljevi

• Da pokradeni novac i imovina budu vraćeni građanima Srbije. • Da lopovi odgovaraju pred licem pravde.• Da sprečimo političke partije i tajkune da i dalje pljačkaju budžetska sredstva, otimaju javna dobra i zadužuju građane Srbije i buduće generacije kod međunarodnih bankstera.

Mi, poniženi i opljačkani građani, okupljeni u Antikorupcijsku ligu Balkan, više nećemo da čekamo da neko drugi promeni naš obespravljeni položaj i da obnovi naše uništeno društvo i državu. Zato krećemo u snažnu borbu protiv svih oblika korpucije, i

Zahtevamo

1. Da se istraži gde su stotine milijardi evra, koje su iznešene na Kipar i ostale poreske rajeve preko Zagrebačke i drugih banaka, tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. 
2. Da se opljačkani novac posle 2000. godine vrati u Srbiju, a lopovi procesuiraju i kazne. 
3. Da se zaustavi otimačina poljoprivrednog zemljišta i prirodnih resursa.
4. Da se istraže i ponište sve nelegalne privatizacije, a oteta i nelegalno stečena imovina vrati prvobitnim vlasnicima.
5. Da se uvedu novi i sprovedu postojeći zakoni i mehanizmi za sprečavanje korupcije.

TAKO ŠTO ĆE

a) Da se formiraju nezavisne i stručne komisije, sastavljene od nekompromitovanih boraca protiv korupcije - novinara, pravnika i predstavnika građana, koje će da pokrenu javne istrage i sudske postupke:- o novcu transferisanom na Kipar i druge poreske rajeve.- o novcu koji je iznošen preko Zagrebačke banke. - o imovini i novcu državnih banaka ugašenih posle 2000. godine.- o vlasnicima računa u poreskim oazama na koje se slilo više od 60 milijardi evra od 2000. godine.- o tome gde je završilo 15 milijardi evra iz budžeta za zdravstvo od 2000. godine.- o drugim korupcionaškim slučajevima - privatizacijama i sličnim otimačinama.
b) Da se hitno donese Zakon o poreklu imovine i da se preispita imovina svih političara i tajkuna, retroaktivno i ubuduće, bez zastarevanja.
c) Da se hitno donese Zakon o zaštiti zviždača i tako zaštite oni koji ukazuju na korupupciju, i podstaknu oni koji se zbog straha ne usuđuju da svedoče o korupciji.
d) Da se hitno uvede javnost u radu svih javnih institucija i preduzeća, koja će biti najstrožije sankcionisana ukoliko se ne poštuju zakonske obaveze: - da se poslovanje svih javnih institucija i preduzeća, uključujući tendere, prihode i rashode, učini dostupnim svim građanima, 24 sata - 7 dana nedeljno u realom vremenu, putem interneta, na jednom internet portalu, koji mora da se napravi.- da takav portal sadrži i centralni registar, u kome će u realnom vremenu biti objavljivani finansijski izveštaji svih javnih institucija i preduzeća. - da svako javno preduzeće i institucija putem svog internet sajta omogući svim građanima da prate njihov rad i finansijsko poslovanje u realnom vremenu: svaka odluka i podatak od javnog značaja mora da bude objavljen najkasnije u roku od 24 časa od njihovog donošenja.

Ko smo mi

Antikorupcijska liga Balkan (skraćeno ALB) je regionalna organizacija, osnovana oktobra 2013. na ex-YU web konferenciji i otvorena je za sve slobodomisleće i nekompromitovane ljude. Članstvo ALB se svakodnevno širi, a za sada ga čine antikorupcijske nevladine organizacije, aktivističke grupe, pokreti i ugledni pojedinci iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.
"Međunarodni marš protiv korupcije", 2. novembra 2013, prva je sinhronizovana akcija u balkanskim zemljama u kojima ALB ima svoje ogranke.

Među članovima Antikorupcijske lige Balkan su:

Iz Srbije: Pokret 99% Srbije, Anonymous Srbija, Udruženje za borbu protiv dominantne sistemske korupcije iz Ratkova, Nune Popović, angažovani umetnik i pionir kreativnog i nenasilnog otpora.
Iz Hrvatske: Pokret Occupy Croatia, Domagoj Margetić, novinar i izvestilac Specijalnog antikorupcijskog odbora Evropskog parlamenta o Aferi Hypo, novinar Denis Latin, poznati rok muzičar i frontmen Atomskog skloništa Bruno Langer, a podršku je dao i Nezavisni sindikat carinika Hrvatske.
Iz Bosne i Hercegovine: Nađa Diklić, istraživačka novinarka Slobodne Bosne, Irina Lovrić, predsednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH.
Iz Crne Gore: Građanske inicijative Pokret Udar i Pokret Otpor.
Iz Slovenije: Građanska inicijativa Pokret 29. oktober.

Kao i drugi brojni ugledni pojedinci iz zemalja nekadašnje Jugoslavije.

PODRŽITE NAS I PRIDRUŽITE NAM SE!
www.facebook.com/antikorupcijskaliga