VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

POZIVAMO VAS NA JAVNI SKUP 99%: HOĆU MOJ GLAS NAZAD, PRAVO NA ODABIR NAJBOLJEG REŠENJA I DIREKTNU DEMOKRATIJU!
2014-10-16


Skup će se održati 18 oktobra. Okupljanje će početi od 16h na trgu Nikole Pašića gde ćemo do 21h nastaviti skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za raskid ugovora sa BusPlusom, pojeftinjenje cene karata, uvođenje besplatnog javnog prevoza za ugrožene kategorije stanovnika i promenu načina upravljanja i finansiranja javnog prevoza.

 
 
Od 19 časova počećemo narodnu skupštinu na kojoj ćemo posle kratkog predstavljanja koncepta direktne demokratije, to jest, sistema odlučivanja svih građana putem referenduma i narodnih inicijativa, razmatrati sledeća pitanja:
 
 
1) Razmatraćemo osnovne ciljeve neformalne inicijative građana: 
 
 
- Neophodne ustavne i zakonske promene kojima bi bilo osigurano obavezno učešće građana u procesima predlaganja, diskusije i odlučivanja o svim pitanjima od zajedničkog interesa, (lokalnog, regionalnog, nacionalnog i nadnacionalnog). 
 
 
- Tom prilikom ćemo analizirati sadašnji Ustav i prateće zakone koji definišu mogućnosti aktivnog učešća građana u procesima odlučivanja, njihova ograničenja i izneti predloge u kom delu je neophodno sprovesti Ustavne i zakonske promene kako bi mi građani imali potpunu kontrolu nad izvršnim organima Vlade i javne administracije, i u isto vreme obezbedili da građani budu pokretači promena.
 
 
- Posle toga ćemo pristupiti diskusiji i iznošenju predloga prisutnih građana. Pozivamo vas da izađete i iznesete vaše predloge, sugestije i primedbe, nakon čega ćemo glasati.
 
 
2) Razmatraćemo od građana predložena osnovna referendumska pitanja predložena i izglasana putem elektronskog glasanja. 
 
 
- Predloge za osnovni paket referendumskih pitanja možete pogledati ovde: 
http://www.99posto.org/srpski/ciljevi-99
 
 
- Potom ćemo pristupiti diskusiji i iznošenju predloga za nova referendumska pitanja od strane prisutnih građana. Pozivamo vas da iznesete vaše predloge, sugestije i primedbe, nakon čega ćemo glasati.
 
 
3) Razmatraćemo zahteve studenata koji se već nekoliko nedelja nalaze u štrajku i blokadi fakulteta. Tom prilikom ćemo čuti nekog od studenata i saznati sve o razlozima za štrajk i daljim planovima. Tom prilikom svi prisutni će moći da postave pitanja studentima nakon čega ćemo odlučiti o daljim zajedničkim akcijama.
 
4) Predstavićemo razloge za pokretanje inicijative za uvođenje besplatnog ili 100% subvencionisanog javnog prevoza u Beogradu i Srbiji i predstaviti detaljan plan sprovođenja iste u Beogradu, koja treba da bude model za dalju implementaciju širom Srbije.
 
5) RAZNO: Pozivamo vas da javno iznesete vaše predloge, sugestije i primedbe vezane za ciljeve i dalji rad neformalne građanske inicijative #99posto
 
 
NAPOMENA: Radi lakše koordinacije vas molimo da ako želite da se prijavite za iznošenje novog predloga (tačka; RAZNO) to možete učiniti direktno pre početka narodne skupštine/plenuma kod nekog iz tima za koordinaciju narodne skupštine/plenuma.
 
 
- Ako želite da date predlog, sugestiju ili primedbu vezanu za neku od predloženih tačaka molimo vas da podizanjem ruke signalizirate nekom iz tima za koordinaciju narodne skupštine/plenuma kako bi vas ubacili u program skupa.
 
 
Detalje o vremenu i mestu održavanja skupa i poziv preko facebooka možete naći ovde: 
https://www.facebook.com/events/504484509687163/
 
Skup je uredno prijavljen u policiji i biće obezbeđen. Ako želite da dobijete više informacija ili pomognete pripremu i organizaciju skupa kontaktirajte nas na email: info@99posto.org 
 
Vidimo se!