VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

Bus Plus - Gde je tu logika?

 

 

Bus Plus - Najskuplji sistem elektronskih karata (e-ticketing) na svetu!

 

 

 Polemike o nepotrebnom čuvanju i mogućim zloupotrebama podataka talinskog "Bus Plus"-a otkrile su neverovatne podatke o cenama opreme i usluga održavanja sistema elektronskih karata. Iz izjave, zamenika gradonačelnika grada Talina, objavljene u javnom ispitivanju  (1), obavljenom od strane online čitaoca gradskog portala  POSTIMEES (2) saznali smo da je cena godišnjeg održavanja sistema elektronskih karata privatne engleske firme manja je od mesečnog izdvajanja nas Beograđana za isu uslugu. Naime, cena godišnjeg održavanja sistema u Talinu košta njegove građane 760.800 eura, dok mi tu uslugu plaćamo oko 800.000 eura mesečno, ili oko 9.5 miliona evra godišnje.

 

Takođe saznajemo podatak da je vrednost svakog ugrađenog aparata za beskontaktno "otkucavanje" karata između 400-500 eura, što bi značilo da bi nas ugradnja u sva vozila javnog prevoza (prema zvaničnim podacima oko 1340 vozila) koštala oko 2.680.000 eura umesto navodno 12.000.000 eura koliko je ta usluga fakturisana nama.

 


 

 

Iako je Talin implementirao jedinstveni program besplatnog javnog prevoza koji je izazvao međunarodnu pažnju, poslednjih dana se podigla prašina oko famoznog sistema sličnog Bus Plusu, zbog kojeg je nacionalna agencija "Inspektorat za Zaštitu Podataka", izrazila zabrinutost za sigurnost podataka, jer veliki broj različitih osoba ima pristup ličnim podacima velikog broja građana i ti podaci predugo ostaju ubeleženi. Polemiku je dodatno "podgrejalo" nedavno "curenje podataka" (4).

 

Osnovna funkcija ovog sistema, sličnog Bus Plusu, je da navodno pomogne dalja poboljšanja u javnom prevozu, praćenjem opterećenosti linija i prilagođavanjem frekvencija istih. Sistem elektronskih karata je finansiran prošle godine od strane grada jer će se tim sistemom smanjiti troškovi rada javnog prevoza smanjenjem troškova za štampanje karata sa 1.555.000 eura na 760.800 eura godišnje, a sam sistem praćenja obima prevoza i frekvencije vozila bi trebao pomoći boljem planiranju i razvoju javnog prevoza u skladu sa rastućim potrebama građana.

 

Ako je jedna od osnovnih svrha elektronskog poslovanja, to jest, uvođenja elektronskih karata, ta da se smanje troškovi, postavlja se pitanje gde je logika uvođenja Bus Plus-a kada su ovaj sistem i njegovo održavanje višestruko skuplji od starog načina rada? Kakve je finansijske prednosti ovaj sistem doneo nama i našem javnom prevozu? Zašto sistem elektronskih karata nije uveden u okviru javnog prevoza? Da li možemo da pokrenemo naše programere i napravimo bolji i jeftiniji program i smanjimo troškove ovog servisa? Da li je jefinije da uvedemo besplatan javni prevoz i time uštedimo 10 miliona eura godišnje, to jest, modernizujemo javni prevoz sa 30tak autobusa ili još više trolejbusa i proširimo mrežu do Novog Beograda, Zemuna i ostalih delova Beograda,  smanjimo korišćenje automobila, a život u gradu učinimo boljim i zdravijim? 

 

 

 

Mi smo 99%. Svet je naš. Menjajmo ga zajedno!

 

(1) http://news.err.ee/794e4d4b-7e11-47e9-bcf9-5d44e593bfa2

(2) ttp://arvamus.postimees.ee/1091262/taavi-aas-online-intervjuus-id-kaardi-pilet-jai-ajale-jalgu/#viimane

(3)  http://news.err.ee/57928044-0cba-4919-b46b-d43cad9a5080

(4) http://news.err.ee/f631db94-e3af-45f0-a199-c0b2cc001bbe