VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

 

 

Posle pada vojne diktature 1983 , sukcesivne "demokratske" vlade pokrenule su niz reformi koje su navodno trebale Argentinu da pretvore u najveću svetsku liberalnu i prosperitetnu ekonomiju . Manje od dvadeset godina kasnije , Argentinci su izgubili bukvalno sve : velike nacionalne kompanije su "dobro" prodate ispod vrednosti stranim korporacijama , prihodi od privatizacije su preusmereni u džepove korumpiranih zvaničnika ; revidirani zakoni o radu su još više oduzeli prava od zaposlenih , u zemlji koja je tradicionalnovažan izvoznik hrane , neuhranjenost je široko rasprostranjena ; milioni ljudi je nezaposleno i tone u siromaštvo , a njihova štednja je nestale u konačnom bankarskom kolapsu. 

 

 

.
Film pokušava da komponuje živu sliku od situacije kada je zemlja potpala pod vojnu diktaturu 1976 do izbijanja pobune od 19. i 20. decembra 2001 . Bilo je to skoro dvadeset pet godina strašnih ekonomskih i socijalnih problema skrivenih iza "perioda mira i tišine kojima se zemlja suočavala . Argentina je u rekordnom roku od prosperitetne zemlje postala siromašna, zbog toga što su je političari prezadužili, raširene korupcije u "najvišim političkom" krugovima, finansijskom sektoru i zbog pljačke javne imovine .

 

 

To se dogodilo u saučesništvu brojnih multinacionalnih kompanija sa međunarodnim vladinim "agencijama". Autor pokušava da razotkrije mehanizme ove katastrofe, demonstrirajući dostojanstvo i hrabrost miliona Argentinaca koji se bore da ne potonu u siromaštvo. Solanasov film razotkriva sigurnost  da je uprkos globalizaciji "drugi svet moguć". "Pratite pljačku." Pino Solanas koji je rekao da se ništa nije promenilo od 2003, optužen je zbog njegovog dokumentarnog filma "Sećanje na plen", pljačka prirodnih resursa od strane multinacionalnih korporacija uz saučesništvo nacionalne vlade. 

 

 

Argentina sa danas nalazi u još goroj situaciji. Korumpirani političari iz "demokratskih partija su ovu zemlju prevorili u zavisnika od GMO semena i opasnih pesticida potrebnih za gajenje GMO-a koji su potpuno uništili poljoprivredno zemljište i zdravlje ljudi. Naravno, korporacije koje su kupile zemljište su jedine profitirale: Argentina je jedan od najvećih svetskih izvoznika GMO-a. 

 

 

 


NAPOMENA: Sve sličnosti koje pronađete u dokumentarnom filmu sa onim što je zadesilo nas u Srbiji posle 2000. nisu slučajne!

 

Sećanja na pljačku (Memoria Del Saqueo) from ckobalino on Vimeo.