VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

TOP 10 neoliberalnih manipulacija

 

Subliminarnim porukama poslatim preko medija političari i raznorazni "experti" manipulišu nama pretvarajući laž u istinu, i obrnuto. Ovo su neke od tih fraza koje non stop slušamo u "nezavisnim" i partijski kontrolisanim državnim i lokalnim medijima. Da li ste i vi naseli na jednu od ovih manipulacija partijsko- tajkunske (neoliberalne) mafije?

 

 

1) Privatnici nas sve hrane (različitim manipulacijama sugeriše se da samo “poslodavci“ stvaraju novu vrednost“, a da svi drugi parazitiraju na njoj. U realnosti privatni poslodavci pune oko 5% budžeta, dok ostalih 95% pune građani i javna preduzeća preko PDV, akciza, poreza na plate)

2 ) Država treba da izađe iz medija (državni mediji prikazuju se kao mesta neslobode, dok je ona mnogo veća u privatnim medijma. Istovremeno, javni novac odlazi i u privatne medije i u državne, a samo drugi imaju javne obaveze. BBC da ne pominjemo)

3) Država kao takva narušava konkurenciju (to je priroda države čija je definicija monopol u nekoj sferi (pravosuđe, policija, uprava) ili dostupnost nekog dobra svima (zdravlje, obrazovanje, infrastruktura, okolina). Dobra koja obezbeđuje država po definiciji nisu na tržištu).

4) Reforme moraju biti nepopularne (pravi prevod ove poruke je: kao građani niste kompetentni da procenite šta je dobro i šta je loše, ergo, vladavina mora biti nedemokratska).

5) Reforme moraju biti bolne (ova manipulacija se graniči sa apsurdom, i njen najpribližniji prevod je: nemojte obraćati pažnju na to što ste oštećeni, nemamo pojma zašto)

6) Društvo ne postoji (odnosno, ovaj prostor i ovi instrumenti sile i prava su naši (male grupe ljudi koja ima moć), a ne vaši (kao svih građana, društva). Mi smo vlasnici i odlučujemo, vi ne postojite kao kao neko ko odlučuje).

7) Moral ne postoji (znači: možete radite šta hoćete i kome hoćete, ali i mi ćemo, kao vlasnici javne sfere raditi isto, s tim da mi imamo nešto više moći od vas. Dobijate malo, ali gubite mnogo)

8) Neoliberalizam ne postoji (sve što sada ne valja ide na konto socijalizma, neoliberalizam je idealni poredak koji još nigde ne postoji)

9) Ako se ne primene neoliberalne mere, preti nam bankrot (bankrot je postao posledica postojanja socijalne države, to što su mnoge države u ranijem periodu imale i socijalnu državu i suficit, više ne postoji kao mogućnost)

10) Ko se ne slaže sa prethodnim tačkama obožava Staljina (jedine dve mogućnosti su “komunizam” Staljinovog tipa i neoliberalna ekonomija, a mi znamo ko je bio Staljin)

Autor: Vladimir Milutinović

preuzeto sa: http://dvogled.rs/2014/01/top-10-neoliberalnih-manipulacija/