VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Protest 99%, Beograd, 19.11.2011.
2011-11-20

Protest je započet u 15h na Trgu Republike. Posle uvodnog govora pridružilo se nekoliko sugradjana koji su želeli da i oni kažu šta misle. Broj posetilaca protesta je ove subote bio znatno veći nego prošle. Protest je završen uz opomenu policije u 17h. Sledeći skup je zakazan za 26.11.2011. u 15h na Trgu republike.

 

Zapisnik sa protesta:

 

Petar je pročitao deklaraciju pokreta 99%.

 

Izglasano je preskakanje dnevnog reda predloženog na grupi i da se odmah pređe na predlaganje konkretnih akcija.

 

Kosta je pozdravio skup u ime studenata koji su se pridružili protestu i izjavio kako su i studentske borbe usmerene protiv kapitalizma i njegovih reformi. Predložio je da, umesto što se okupljamo na jednom mestu, krenemo sa parolama u šetnju kroz grad, po uzoru na prošlogodišnje proteste u Hrvatskoj.

 

Daka je predložio da što pre uradimo mic check na nekom javnom događaju i da svi pratimo aktuelna dešavanja kako bi targetirali odgovarajući događaj za akciju. Treba osmisliti i tekst koji bi bio prilagođen događaju, a koji bi završili citatom iz filma Fight club (mi smo oni koji vam peru wc šolje...).

 

Vlada je izjavio da će deklaracija, koja je pročitana na početku da preraste u manifest naše grupe.

 

Jedan od studenata nas je upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju studenti u svojoj borbi za dostupno obrazovanje. Izjavio je da je neuspeh blokada fakulteta proistekao iz nedovoljnog poznavanja birokratskog sistema, losih izveštaja medija i nedovoljne obaveštenosti studenata i građana o zahtevima studenata u blokadi (jedan od zahteva je da gornja granica za cenu školarine na svim fakultetima i visokim strukovnim školama u Srbiji bude 48 000 din.). Aktuelan problem je i to što ne mogu da dobiju prostoriju za studentsko samoorganizovanje na fakultetu. Rekao je i da akcenat naših borbi treba da bude na konkretnim akcijama, a ne na donošenju uopštenih odluka.

 

Daka je izneo mišljenje da je nedostatak studentskih borbi bio u tome što nisu dovoljno uključivale nikoga sa strane, iz drugih socijalnih grupa. ... Neda se osvrnula na pitanje koje je postavio neko od prolaznika - zbog čega nas nema više? - Zato što su ubili bunt u nama...

 

Siniša: Postoje dve stvari na koje treba da se usredsredimo: 1-rešenje; 2-problem U ovom trenutku treba da budemo svesni da rešenje postoji, dao ga je Nikola Tesla; ali je ono sistematsi skrivano od nas. Oslobađanje slobodne energije praktično je zaustavljeno postojećim načinom protoka novca. Na problem možemo indirektno da utičemo, a to je korporativno upravljanje. Jedan od načina uticaja na protok novca jeste da oni koji novac primaju preko banaka, koje su u korporativnom sistemu banaka, svoja primanja preusmere na one banke koje nisu u ovom sistemu, recimo Poštanska štedionica (ispravite me ako grešim). Imamo obavezu, ne samo prema svojoj deci, svojim bližnjima, društvu u kom živime, već i prema celokupnom ekosistemu planete na kojoj se u ovom trenutku nalazimo.

 

Petar je izrazio zadovoljstvo pozitivnom energijom među ljudima koji se do pre nekoliko nedelja nisu uopšte poznavali, energijom koja nije usmerena ni u čiju korist već za opšte dobro. Postavio je pitanje ko to i po kom osnovu potpisuje ugovore o privatizaciji društvenih dobara u naše ime, ko je dao odobrenje da se potpiše ugovor o izgradnji metroa vredan 20 milijardi?

 

Ljuba je predložio da skupljamo potpise da se u predizbornu kampanju, kao obavezan deo kampanje, uvrsti rialiti šou u kome bi smo mogli da gledamo sve kandidate koji žele da učestvuju u predizbornoj trci.

 

Studentkinja je iznela mišljenje da političari samo pričaju, a da mi radimo isto to. Treba malo da ćutimo, da izbegnemo transparente i sve postojeće kalupe, treba prvo da radimo, a da onda izađemo i kažemo šta smo uradili.

 

Kosta je odgovorio da treba da diskutujemo da bi smo došli do pravih pitanja.

 

Daka je rekao da se mi javno okupljamo jednom nedeljno kako bi se upoznavali i zbližili, a da preko nedelje sprovodimo akcije. Petar: naša uloga ovde je da probudimo druge ljude. Treba da nađemo način kako ćemo se suprotstaviti političkoj samovolji, možda kroz organizovanje peticija protiv privatizacije...

 

Studentkinja: treba da prestanemo da pominjemo političare i privatizaciju i da insistiramo na detaljima, ne na opštim stvarima.

 

Petar je izneo predlog akcije potpisivanja peticije za besplatan javni prevoz.

 

Pogledaj video: