VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Taksim Komuna: Park Gezi i Turski Ustanak
2013-08-05

U poslednjem dokumentarcu, Global Uprisings govori nam o zauzimanju Gezi Parka, njegovom nasilnom izbacivanju, i masovnom ustanku koji je ovaj događaj rasplamsao.

 

Pišu: Brandon Jourdan and Marianne Maeckelbergh

Od kraja maja 2013, politička hapšenja su se proširila širom Turske. U Istanbulu, veliki deo centralnog  Beyoğlu distrikta postao je poprište bitke tri uzastopne nedelje sa sukobima koji su se nastavljali. Do sada je pet ljudi izgubilo život i hiljade je povređeno. 

Građani koju su protestovali inicijalno su želeli da spasu Istanbulski park Gezi kao dela velikog projekta projekta urbane obnove. Policija je upotrebila ekstremnu snagu tokom serije policijskih napada koji su počeli 28. maja 2013 i koji je došao do dramatičnog respleta u ranim jutarnjim satima tog petka 28. maja kada je policija napala građane koji su protestovali spavajući u parku.

Tokom sledećih par dana, policijski napadi su porasli do neviđenih razmera. Kako su se slike teško naoružanih policajaca širile svetom, protest se brzo pretvorio u narodni ustanak protiv premijera Tayyipa Erdogana i njegovog autoritativnog načina upravljanja.

Ovaj kratki dokumentarac govori o zauzimanju parka Gezi, izbacivanja 15. jula 2013, i protesta koji su potom nastavljeni. Uključuje intervjue sa dosta učesnika i snimke nikada pre viđene. 

Autori: Ekipa ROAR

Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising In Turkey from brandon jourdan on Vimeo.

 


Pogledajte film na:  http://vimeo.com/71704435