VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Saopštenja povodom najavljenog protesta radnika protiv donošenja novih zakona, poziva na generalni štrajk i inicijative za raspisivanja referenduma
2014-07-17

 

 

Dragi sugrađani, vas  99%,

 
 
 
Za danas, četvrtak 17 jun 2014 godine, radnici mnogih sindikata u Srbiji su zakazali protest protiv protiv ustavnog donošenja zakona o radu, zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, zakona o privatizacijama i zakona o stečaju, kojim počinje generalni štrajk u Srbiji i skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o navedenim predlozima zakona.
 
Protest je zakazan ispred zgrade Vlade Srbije sa početkom u 11h na trgu Nikole Pašića. Tim povodom želimo da vam se obratimo i poručimo sledeće.
 
 
Najavljeni protest je borba za jedno od osnovnih ljudskih prava - prava na rad i pristojne uslove rada. Ovo je borba protiv zakona o PIO, privatizaciji i stečaju koji su nastavak politike pljačkanja zajedničkog dobra. Ali pre svega ovo je borba protiv protivustavnog donošenja zakona od strane političara iz redova političkih partija, bez široke javne diskusije i širokog konsenzusa svih građana Srbije. Stoga podržavamo ovaj protest i poziv na generalni štrajk i nadamo se da je ovo početak promene sistema ka neposredno demokratskom uređenju u kome će svi građani imati zagarantovano pravo da učestvuju u predlaganju, diskusiji i odlučivanju o pitanjima od opšteg interesa (lokalnog, regionalnog, nacionalnog i nadnacionalnog) putem fer i javnih referenduma.
 
 
                                      Poster preuzet sa sajta UGS Nezavisnost
 
 
 
Tim povodom pozdravljamo inicijativu za raspisivanje referenduma kojim bi se svi građani izjasnili o predlozima novih zakona tek posle široke i necenzurisane javne diskusije prenošene na nacionalnim frekvencijama na kojoj bi se argumentima i činjenicama suočili predlagači novog zakona i svi oni koji su protiv.
 
 
NAPOMENA: Ovo ni na koji način nije podrška malobrojnim vođama sindikata koji su pravo na bolji život dobro obezbedili sebi svojim porodicama, dopustivši da u vreme njihovog predsednikovanja ogroman broj ljudi ostane nezaposlen ili bedno plaćen i bez zaštite od pohlepnih poslodavaca, a imovina preduzeća nestane kroz pljačkaške privatizacije. Ovo je pordška svim bivšim, sadašnjim i budućim radnicima u ostvarivanju prava na pristojne uslove rada i siguran posao. Ovo je podrška borbi protiv daljeg ekonomskog porobljavanja nas i naše dece. Ovo je borba protiv nastavka  pljačkaških privatizacija.
 
 
Ovo je borba za pravu demokratiju, za pobedu i vladavinu naroda.
 
Vidimo se sutra u 11 časova na trgu Nikole Pašića!