VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

2014/2015: UMESTO OBEĆANOG RASKIDA UGOVORA VLASNICI "BUSPLUSA" NASTAVLJAJU OTIMANJE NOVCA POD ZAŠTITOM SNS-a
2014-12-24

 

Osim što je nastavljena zloupotreba radnika GSP-a koji pod prisilom rade posao pomoćnika kontrolora APEX-a (BusPlus), Vučićevi kadrovi u Skupštini grada, Sekretarijatu za saobraćaj i Direkciji za javni prevoz najavljuju povećanje cene karata. Paralelno sa smanjenjem plata i penzija do 25%, planirano je POVEĆANJE CENE KARATA ZA PENZIONERE OD NEVEROVATNIH 1800%, (sa 400 na 7200 dinara godišnje), povećanje pojedinačne karte za 25% (sa 73 na 90). Da bi ove mere uspeli da sprovedu Vučić i njegovi puleni planiraju formiranje specijalnog odreda od 200 komunalnih policajaca koji će biti zaduženi za zaštitu kontrolora zaduženih za terorisanja Beograđana u javnom prevozu.

Naravno, tu su i bananice za nezaposlene. Planirana cena mesečnih karata za ITS1 je smanjena sa 1120 na 1000 dinara.

Da podsetimo, 28. novembra smo predali predlog novog načina finansiranja javnog prevoza uvođenjem transportne takse kojom se celokupan trošak rada i modernizacije javnog prevoza skida sa leđa običnih građana. Našim predlogom nestaje potreba za subvencijama za finansiranje rada javnog prevoza iz budžeta (preko 14 milijardi dinara godišnje), a ta sredstva bi se preusmerila za povećanje i obnovu kompletnog voznog parka GSP-a i izgradnju postrojenja za proizvodnju biogasa (CNG) iz komunalnog smeća i industrijskog otpada. Time bi se za 50% smanjili troškovi nabavke energenata i zagađenje. Predlogom koji smo dostavili bi nestala potreba za bilo kakvim sistemom naplate i kontrole karata što bi podrazumevalo raskid ugovora sa BusPlusom i uštedu od preko 1 milijarde dinara samo po ovom osnovu.

Predlog možete naći ovde: http://www.99posto.org/news/srpski/article/270

Ovim putem najavljujemo još odlučniju borbu protiv samovolje korumpirane političke oligarhije i borbu za održiv i slobodan javni prevoz do konačne pobede. Pozivamo sve Beograđane da nam se posle praznika pridruže u masovnim protestima i blokadama grada.