VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

The Shock Doctrine (2009.)

Renegade Pictures, Revolution Films

 

Režija: Mat Whitecross, Michael Winterbottom

Uloge: Ewen Cameron, Janine Huard, Naomi Klei

Scenario:  Naomi Klein

Producent:  Andrew Eaton

Zemlja:          Velika Britanija

 

 

 

 

 

 

Dokumentarna ekranizacija knjige Naomi Klein koja ističe vezu između šok taktike i nametanja neoliberalnog eksploatativnog sistema.

 

Angažovani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam deluje na cele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi 'Doktrina šoka' Naomi Klein analizirajući vojni puč u Čileu, ulazak Fridmanovih savetnik u vlade Brazila, Urugvaja. puč u Argentini, propagandni rat Tačerove na Foklandskim ostrvima, neoliberalne vojno-ekonomske doktrine šoka sprovedene u zemljama istočne Evrope, uključujući Jugoslaviju i Rumuniju, "terorističke napade" u USA, rat u Iraku i "finansijsku krizu", otkriva kako američki i ostali politički moćnici koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sistem u kojem se uz pomoć, privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci širom sveta.

 

Argentinski neoliberlni diktator - general Videla

 

Ono po čemu je knjiga specifična je po tome da povlači paralelu između 'šok taktike' kod mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. Za to su dobar primjer eksperimenti CIA-e s elektroškovima, uskraćivanjem sna i i izolacijom osumnjičenika, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji.

 

 

Ako nemate novca za knjigu pogledajte ekranizaciju iste na linku ispod

 

                                                     http://youtu.be/Qml-xrDjQII

 

I kao što je posle mučenja pojedinac 'spreman' na saradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, smenjuju nadnice i davanja i slično.