VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

Jedna jabuka dnevno pokreće autobuse

 

 

ŠVEDSKA - LEKCIJE OD LIDERA U PROIZVODNJI BIOGASA 1. deo

 

 

Da li ste ikada pojeli jabuku i zapitali se kako najbolje da iskoristite ostatak? Šta uraditi sa korom od banane, ljuskom od jajeta ili čak listovima zelene salate?Od samog početka ovog milenijuma, Švedska tehnologija primenjuje pretvaranje takvog organskog smeća u čist, efikasan izvor energije. Sve više i više zajednica koriste prednost ovog tipa reciklaže da bi smanjili zagađenje vazduha i zavisnost od fosilnih goriva.

 

Kako to funkcioniše?


Domaćinstva i restorani su osnovni izvori prehrambenog smeća. Posle sakupljanja, smeće se prvo tretira tako da postane tečno. Zatim se šalje kroz biogas reaktor bez kiseonika. Kako se organske materije razgrađuje, stvara se gas bio-metan. Ovaj gas je bogat metanom i on se hvata i skladišti.

 


Biogas je sličan prirodnom gasu i može biti korišćen za mrežno snabdevanje gasom ili kao gorivo za vozila. Kao gorivo za vozila, on je vrlo čista alternativa fosilnim gorivima. Emisije ugljen dioksida, azotnih oksida i sumpora, kancerogenih materija i čestica su praktično eliminisani iz vozila koja se pokreću na biogas.


Dodatna prednost ovog procesa reciklaže je talog koji ostaje nakon stvaranja gasa. Ovaj talog se koristi kao đubrivo koje vraća mnoge hranljive sastojke zemlji.


Tradicionalno, Švedska je oduvek brinula o očuvanju zdrave i čiste sredine, tako da ne iznenađuje da zemlja ima najveći procenat prodate količine biogasa za vozila od bilo koje druge zemlje na svetu.


U 2010. godini, u Švedskoj je bilo 32.000 vozila na gas. Većina ovih vozila su automobili, ali i autobusi i teška vozila su imala koristi od ovog tipa goriva. Ukupan potencijal je 3 miliona automobila u čitavoj zemlji. U Lundu, svi gradski autobusi se kreću na biogas i 80% kamiona za skupljanje smeća ga koriste. Od svih prodatih goriva za industrijska vozila, prodaja biogasa je porasla za 58% po podacima iz 2008.


Način da svi učestvuju


Uz toliko prednosti koje donosi ovaj način reciklaže, ljudima ne smeta da naprave mali dodatni napor da pomognu zaštitu životne sredine kada dobiju šansu. Specijalno dizajnirane papirne kese i plastični nosači su obezbeđeni besplatno. Posuda je takođe besplatna i prazni se u isto vreme kada i ostali kontejneri za smeće.


Trenutno, najmanje 35% svih otpadaka od hrane (iz domaćinstava, restorana itd) se reciklira. Takođe, komercijalizacija većine istraživačkih i razvojnih projekata je na dohvat ruke.


Dakle, kada sledeći put budete jeli jabuku, setite se da na ovaj način ne držite samo lekara daleko od sebe, nego - barem kako je to slučaj u Švedskoj - držite nekoliko drugih ekoloških problema daleko od sebe.


http://www.energimyndigheten.se/en/Press/News/New-publication-Biogas-in-Sweden/


Lund, ŠvedskaMart, 2012O autoru: Janet Boynton Runeson je freelance web copywriter i direktor of Entrepreneurial Copy. Ona je specijalizovana u oblasti kulturne svesti.


http://ezinearticles.com/?expert=Janet_Runeson

 


Izvor članka:
http://ezinearticles.com/?An-Apple-a-Day-Keeps-the-Buses-Running&id=6945617