VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Da li ste čuli o skorašnjim izveštajima koji tvrde da globalna nejednakost opada. Ovo je lep primer upoređivanja na osnovu rezultata koje bi ste vi voleli da vidite. Da, nejednakost među država opada ali najvažnije poređenje je šta se dešava sa nejednakostima unutar država jer nam ovo govori kako sistem distribucije, koji je pod direktnom političkom kontrolom, radi. I ako pogledate u ove grafikone možete samo da vrtite glavom od neverice.

 

 

 


Pavlina Tcherneva tvitovala je dva grafikona iz njenog istraživanja koji su objavljeni i na Vox.com. Grafikoni odgovara na jednostavno pitanje: Ko ustvari dobija koliki deo rastućeg nacionalnog dohotka u različitim vremenskim periodima. Evo odgovora za Sjedinjene Američke Države: 


 

 

 


Da li neko postavlja pitanje toga da je nešto fundamentalno pogrešno u ovoj distribuciji? I ako mislite da je ovo slučaj samo u Sjedinjenim Američkim Državama pogledajte isti takav grafikon koji prikazuje situaciju u Švedskoj:

 

 Mislite li da je situacija u Srbiji bolja? Verujete li u bajke o odlivu kapitala na druga tržišta ili ste svesni da toga da to onih top 10% iznosi novac iz zemlje, a za to je potrebno kupiti devize? Da li biste voleli da vidite grafikon za Srbiju?

 

 

 


 

 


Tekst preuzet sa: www.social-europe.eu