VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 
PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

Saopštenja za javnost - Zahtevi sa protestne šetnje STOP BUS PLUS - 99%, održane u Beogradu, 3. avgusta, u 17.30, od trga Republike

 

 

 


Protestne šetnje STOP BUS PLUS - 99%, u Beogradu, 3. avgusta, u 17.30, od trga Republike do Gradske skupštine i održavanje prave narodne skupštine na kojoj će se odlučivati o daljnjim aktivnostima.

 

Naziv organizacije: nezavisna građanska direktno demokratska inicijativa  "99%" (www.99posto.org)

E-mail: info@99posto.org 

Website:  www.99posto.org

 

Beograd - U petak 3. avgusta, od 17:30 na Trgu Republike, grupa građana okupljena u neformalni građanski pokret / Inicijativu, simbolično nazvanu "99%" (99 posto) će organizovati protest za ukidanje Bus Plus sistema. 

 

Kroz razgovor i diskusiju sa svim zainteresovanim sugrađanima do sada je postignut konsenzus da se borba za poboljšanje nivoa usluga prevoza fokusira na sledeće zahteve:

 

1) Momentalno uvodjenje besplatnog javnog prevoza za sledeće kategorije stanovnika: 

 

- đaci osnovnih škola

- srednjoškolci

- studenti

- invalidi i osobe ometene u razvoju

- trudnice, samohrani roditelji i staratelji

- nezaposlena lica

- penzioneri

- mala poljoprivredna domaćinstva

- sve ostale socijalno ugrožene kategorije stanovnika

 

2) Momentalno ukidanje represivnih pravila nametnutih od gradske uprave a u korist privatnog konzorcijuma APEX -"Bus Plus".

 

3) Momentalno raskidanje ugovora sa Bus Plus-om

 

4) Potpuni i nesmetan uvid svim građanima u finansijsko poslovanje javnih prevoznika i svih ugovora sa trećim licima i firmama, i ukidanje svih štetnih ugovora.

 

5) Prestanak trošenja resursa komunalne policije isključivo u svrhu naplate karata socijalno najugroženijim građanima.

 

6) Donošenje novog, za sve građane prihvatljivog, cenovnika i novih vidova naplate karata.

 

Predlozi za cenovnik i nove vidove naplate karata:

 

- Da cena karte za jednu vožnju ne košta više od 20 dinara, a mesečna karta ne više od 600 dinara - Mislimo da su ovakve cene pristupačne za trenutne materijalne uslove građana koji ne ulaze u socijalno najugroženiju kategoriju.

 

- Da se pokrene postupak za uvođenje raznovrsnijeg sistema naplate: sedmične i dvosedmične karte - da te karte imaju izvestan popust u odnosu na karte za jednu vožnju.

 

- Da postoji vremensko važenje karte za jednu vožnju, a ne da građani moraju ponovo da kupe kartu ako presedaju.

 

 

6) Izrada studije izvodljivosti / opravdanosti uvođenja besplatnog javnog prevoza za sve građane.  

 

Konačni cilj kampanje Besplatan Javni Prevoz - Stop Bus Plus - 99% Srbije ostaje uvođenje 100% subvencionisanog javnog prevoza, to jest, besplatnog javnog prevoza za sve građane finansiranog od strane istih onih vlasnika banaka i korporacija koje zarađuju enormne sume novca pozajmljujući izmišnjeni "elektronski" novac pod lihvarskim kamatama i bogateći se monopolskim položajem na tržištu hrane, opreme i usluga koji su im korumpirani poslušnici ("političari") omogućili, ali se do završetka izrade studije opravdanosti / izvodljivosti, čijoj izradi su pozvani da se pridruže svi zainteresovani građani i institucije, fokusira na zahteve za MOMENTALNO uvođenje besplatnog javnog prevoza za socijalno najugroženije kategorije stanovništva

 

Ovo je ujedno i poziv svim zaineteresovanim građanima i institucijama da se priključe izradi studije.

 

Bus Plus sistem paralisao je ceo grad svojim nelogičnim pravilima: otežao je rad zaposlenih u GSP-u, a nas, kao svakodnevne korisnike javnog prevoza, primorao da pokrenemo kampanju, koja ima za cilj da odbrani ovo naše opšte dobro i zajedničke interese svih građana. 

 

Nivo represije nad korisnicima javnog prevoza jača, a mi, usled sveopšteg ekonomskog stanja, malih ili nikakvih primanja i nemogućnosti da odgovorimo potvrdno na takav naplatni sistem, nemamo puno izbora: ili ćemo dozvoliti da, iako vidimo koliko je velika i legalizovana nepravda, i dalje ništa ne radimo, osim da smanjujemo kućni budžet, koji je odveć premali sve više, ili ćemo shvatiti da je naša moć, koliko i obaveza, da težimo da nam bude bolje, i da ćemo stati na put nečemu što nas u tome sprečeva, jer je upravo čekanje boljeg, širom otvorilo vrata gorem.

 

Protesti kao i spontana građanska neposlušnost u vozilima javnog prevoza će se nastaviti do ispunjenja ovih zahteva. Javni prevoz je naš prevoz!


99% Beograda!