VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

SAOPŠTENJE POKRETA 99% POVODOM NAJAVLJENOG POSKUPLJENJA USLUGA GRADSKOG PREVOZA U BEOGRADU
2015-01-06

Ogroman posao je iza nas i ogroman posao je pred nama. Iako naizged izgleda nebitno, javni masovni prevoz ima presudni značaj za održivi razvoj zajednica na planeti Zemlji. Masovno ulaganje u razvoj održivog i svima dostupnog javnog prevoza je krucijalno za smanjenje zagađenja prouzrokovanog prekomernom upotrebom automobila, za smanjenje potrošnje fosilnih goriva, za racionalizaciju potrošnje energije, za povećanje mobilnosti svih ljudi na planeti i za stvaranje socijalno pravednijih zajednica.

To je potvrđeno i najnovijom platformom Ujedinjenih nacija Milenijumski održivi ciljevi (SDG) kojom je svim ljudima, stručnjacima i vladama sveta preporučeno zalaganje za masovno ulaganje u JAVNI PREVOZ i njegovu dostupnost svima. Namerno napominjemo JAVNI PREVOZ jer politička oligarhija u Beogradu i celoj Srbiji poslednjih petnaestak godina sistematski uništava javni prevoz radeći na njegovoj potpunoj "privatizaciji". Umesto da ovaj sektor bude svima dostupan javni servis koji obezbeđuje održivu, lakšu i bolju pokretljivost svakom građaninu, bez razlike i ograničenja, političari žele da pretvore sektor transporta u unosiu izvor prihoda za malobrojne.

Pročitali smo i obradili hiljade stranica naučnih radova, studija i proučili stotine primera organizacije javnog prevoza širom sveta. Pri stvaranju strategije za stvaranje održivog i slobodnog javnog prevoza konsultovali smo vrhunske nezavisne stručnjake iz zemlje i inostranstva koji su dali ogroman doprinos u oblasti transporta, održivog razvoja, ekologije, obnovljivih izvora energije, finansija, ekonomije, poljoprivrede, socijalne zaštite, prostornog planiranja i drugih relevantnih oblasti.

Vrednost našeg rada na stvaranju koncepta održivog i slobodnog javnog prevoza i njegovoj promociji je prepoznat i u međunarodnim organizacijama, stručnoj javnosti i građanskim pokretima koji se bave unapređenjem javnog prevoza. Naš trogodišnji rad je krunisan predlogom strategije stvaranja novog načina finansiranja i modernizacije javnog prevoza (1) koji smo 28. Novembra 2014. predali gradonačelniku, svim članovima gradskog veća, sekretaru za saobraćaj i direktoru Direkcije za javni prevoz sa kojima smo imali i direktne razgovore tokom kojih smo im i lično izneli argumente i činjenice koje nedvosmisleno ukazuju na mogućnost da momentalno implementiramo ovaj način finansiranja i modernizacije javnog prevoza.

Do današnjeg dana nismo dobili nikakav argumentovan odgovor na naš predlog strategije finansiranja i modernizacije javnog prevoza, niti odgovor na naš zahtev da mi, građani i nezavisni stručnjaci, zainteresovani za budućnost razvoja javnog prevoza postanemo sastavni deo Radne grupe za unapređenje, konsolidaciju i stabilizaciju javnog gradskog i prigradskog prevoza u Beogradu, koja je rešenjem gradonačelnika osnovana 9. maja 2014 godine. Takođe, do današnjeg dana nismo dobili sve tražene informacije od javnog interesa, neophodne za izradu studije opravdanosti uvođenja BusPlus sistema i studije opravdanosti uvođenje slobodnog javnog prevoza, od kojih smo neke tražili još 2012. godine.

Umesto toga, na sednici održanoj 30.12.2014. godine gradska vlada je donela odluku o povećanju cene pojedinačnih karata za preko 25% i cene mesečnih karata za pojedine kategorije penzionera za čak 4500%, čime se i onako težak položaj i nizak standard penzionera i ostalih socijalno ugroženih kategorija građana dodatno pogoršava.

Zbog toga, odmah posle praznika najavljujemo protestna okupljanja i blokade centralnih gradskih ulica do ispunjenja svih naših zahteva. O tačnom danu i vremenu početka protesta i blokada građani će biti obavešteni putem medija i na našim web stranicama. Do tada pozivamo sve građane na bojkot plaćanja i korišćenja javnog prevoza.

Srećne božićne i novogodišnje praznike i slobodan javni prevoz žele vam svi sugrađani okupljeni u neformalni pokret 99 posto.

 

 

LINKOVI

 

1) Predlog strategije finasiranja i modernizacije javnog prevoza možete pogledati ovde.

2) Teksta o prvoj Evropskoj prestonici, Talinu u Estoniji, sa slobodnim ili besplatnim javnim prevozom uz uporednu analizu sa Beogradom možete pogledati ovde.

3) Tekst sa podacima o nekim gradovima u svetu u kojima slobodan ili besplatan javni prevoz već postoji dugi niz godina možete pogledati ovde.

4) Tekst o formiranju Evropske Mreže Slobodnog Javnog Prevoza možete pogledati ovde.

5) Kratak dokumentari film o proizvodnji i eksploataciji CNG-a (biogasa dobijenog iz komunalnog smeća i industrijskog otpada organskog porekla) za potrebe javnog prevoza, sa prevodom na srpski, možete pogledati ovde.