VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Legalizovana pljačka
2012-01-02


Legalizovana pljačka- prepoznali smo na vreme. Kupujte, prodajte bez znanja javnosti.
 
           Mimo preporuka EU gde je korupcija svedena na razumnu meru, valjda da se ne žuri sa ukidanjem Uprave za javne nabavke koja ionako nije imala nikavu funkciju, formiraće se nova uprava pri Ministarstvu finansija…
 
           Tu prestaje svaka priča o kontroli tendera…naravno predvidja se i nacrt Zakona o javnim nabavkama, pripremljen daleko od očiju javnosti, zaštićen od svega što je struka i analitika. Ovakav nacrt poslednji je poznati polušaj kleptomanske vladajuće političke elita koja je i zarobila Srbiju da napravi opet veliku predizbornu pljačku javnih fondova i pripremi se za pobedu. Da su namere drugačije uprava bi trebala da ojača, a ne da se ukida. Kao dokaz sluti objava da se u prva tri meseca iduće godine neće objavljivati oglasi javnih nabavki  na portalu javnih nabavki, što će ih praktično učiniti nevidljivim. I opet će finansiranje stranaka biti prekriveno velom tajni kao i sve ostalo što je sakriveno od očiju javnosti.
 
          Već sada bi ‘Zakon o javnim nabakama’ mogao da se zove ‘Frankenštajnov zakon’- spoj raznih negativnih iskustava iz sveta koji ne obezbedjuje nikakvu kontrolu. Kontrolu će obavljati Ministarstvo finansija, koje i samo prometuje 3 milijarde dinara i kontrolisaće samo sebe.
 
          Sto se tiče Uprave za javne nabavke nju ne treba ukinuti već pohapsiti ljude zaposlene u njoj. Pitate se: zašto? Zato što su zaposleni u upravi više vremena provodili na seminarima koje su organizovale privatne firme, a koje su njima isplaćivale ogromne honorare, koristeći svoj službeni položaj u upravi da savetuju ponudjače i naručioce uz ogromnu nadoknadu. Uprava za javne nabavke je bila vodja Tvining projekta vrednog 2 miliona dolara, gde su se primanja  zaposlenih kretala i do 7000 evra, iznajmljivale se luksuzne vile i organizovala službena putovanja u inostranstvo.
 
          Šta reći više…to je veleizdaja, a zna se kako se to sankcioniše. Od glave riba smrdi. Mogu samo da pretpostavim šta se radi na lokalnim nivoima kada imaju ovakve primere sa vrha.
 
         Možda uz ovaj poduhvat i pojedine stranke na vlasti dobiju izbore na zvaničnim izborima, ali posle izbora doći će do takvog gneva da će se gadno pokajati za sve gadosti koje su počinili.
 
         Prepoznali smo vaše namere na vreme, nećete nas prevariti ponovo…

 

                                                                                                                                           Autor: Milo Hrcan