VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Tranzicioni štrajkovi 2012 - Utiranje puta ka održivim alternativama
2012-01-04

 

Postalo je očigledno da srljamo u katastrofu ukoliko ne napravimo krupan zaokret za koji nemamo previše vremena.  Plan akcije za Globalni štrajk 15.maj 2012.g. je razmotren međunarodno u Okupiraj pokretu.  Ono što mi predlažemo jeste  trajno povlačenje iz vladajućeg sistema,  ovo je poziv svima čiji su životi postali besmisleni i lišeni ljudskog dostojanstva, da se pobrinu za sebe i za svoje familije.  U cilju da prelazak na  alternativni sistem bude izvodljiv  neophodno je da taj sistem  bude spreman i funkcionalan do maja 2012.g.  Neizvodljivo! Nemoguće! Slažemo se, ipak to mora da se ostvari ukoliko smo ozbiljni u nameri da se izvučemo iz ovog zlostavljačkog i nemoralnog sistema ka održivom sistemu koji ljude stavlja ispred profita.  Priduržite nam se sa predlozima i inicijativama na Take the Squares mreži https://n-1.cc/pg/groups/1010883/15m-global-strike/  i raširite ovu informaciju svojim prijateljima i kolegama.

 

Occupy London je nedavno  podržao poziv za Veliku Britaniju i Evropu za dan akcije u martu mesecu i traga za načinima  da konstruktivno radi u partnerstvu sa sindikatima, studentima, verskim i lokalnim grupama.

 

Štrajk u Evropi (24. i 25. mart 2012. godine)  Tokom ovog panevropskog  štrajka  planira se povezivanje radnika, nezaposlenih, prekarijata i stvaranje preduslova  za uspeh  globalnog  štrajka u maju mesecu. Danima akcije bi trebalo da prethode tematske skupštine na radnim mestima, u komšiluku i obrazovnim institucijama.

 

Globalni štrajk (15. maj 2012. godine) nije zamišljen kao uobičajeni štrajk koji podrazumeva obustavu rada i pritisak na šefove da povećaju platu ili poboljšaju uslove rada. Ono što mi predlažemo je neprekidan štrajk i trajno povlačenje iz aktuelnog sistema i prelazak na alternativni.  Potrebno je da prvenstveno shvatimo koja je naša uloga u održavanju ovog sistema i da prestanemo da ga svojim ponašanjem  podržavamo.    Mi smo zarobljeni u njemu iako znamo da nas taj put vodi u samodestrukciju. Jedini  način da se iz njega izbavimo jeste da postojeći sistem učinimo suvišnim tako što ćemo izgraditi alternativni. Mi ulažemo veliku energiju u demonstracije, proteste, javne debate i  privremene štrajkove, koji imaju za cilj da  omasove pokret, da rašire vesti, da pokažu našu snagu onima koji su 1% i u isto vreme mi smo potpuno posvećeni održavanju istog sistema u svakodnevici, sistema koji nas deli i čini slabijim.  Ako svoju energiju usmerimo ka razvoju sistema koji  će služiti ljudima, ne u teoriji,već zapravo mi ćemo se izvući iz izolacije i osnažiti. 

 

Globalni štrajk 2012. Godine nije poziv da mase izađu na ulice već alarm da se prekine kohabitacija sa sistemom dok se istovremeno  protiv njega bori.  Ova šizofrenija mora biti okončana i fokusirana ka izgradnji novog sistema.

 

Možda želite da znate kako će taj sistem izgledati pre nego što se odlučite da se njegovoj izgradnji posvetite.  Žalimo,  posvećenost i učešće su  prioritet.  Ne postoje gotovi odgovori i rešenja,  ali zapamtite da je ulog ovog trenutka previsok, opstanak civilizacije je doveden u pitanje.

 

Izvori:

 

https://n-1.cc/pg/groups/1010883/15m-global-strike/

https://n-1.cc/pg/pages/view/1011418

http://snuproject.wordpress.com/2012/01/03/from-march-to-may-from-europe-to-the-globe-creative-transition-strikes-are-making-way-towards-real-alternatives/