VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Zadatak Generacije – Evolucija a ne Revolucija
2012-02-09

Zadatak Generacije – Evolucija a ne Revolucija

 

Došlo je vreme da se pozitivne tekovine ljudskih prava i ravnopravnosti svih, osvajane 60ih i na prelasku sa 70te na 80te, ideali ljudske ravnopravnosti i humanosti, najzad u potpunosti artikulišu i ostvare u novoj generaciji XXI veka.

 

Za razliku od svojih prethodnika, idealizivane “kolektivne” slobode hipi pokreta i usamljeničkog bunta protiv režima i njegovih vrednosti - pank i post pank generacije, koji su iskorišćeni i delom obesmišljeni, nova mladost sveta Informatike jasno i čvrsto korača, znajući šta tačno hoće i šta neće. Hoće Evoluciju a ne Revoluciju. Evoluciju svesti, društva, politike, medija, svega.

 

Ova tri pokreta možemo jasno sagledati i kroz novu muziku i ostale prateće umetnosti. Sve ih karakteriše velika individualnost i raznovrsnost, u odnosu na prazne periode od po deceniju dve između, kada vlada jednoumlje i uniformnost.

 

I 60ih, 70/80ih i sada, muzika je ta koja prednjači.  

 

Generacija XXI ili 99%, Anonimus, kako vole da se nazivaju, u jasnim porukama, često političko – socijalno obojenim, nastupa sa pojedincima koji se iako mladi “reklamiraju” pod svojim imenima, bendovi čak nisu ni dodati u nastavku, sve je podređeno pojedincu i individualnosti. Sve to pokazuje jedno veće shvatanje sveta i mnogo brže sazrevanje. I opovrgava tezu protivnika da je to samo novo jednoumlje, naprotiv – to je nova “Sinteza različitosti”.

 

Opet kako god različita, cela “avangarda” sada pripada istoj “indi etiketi”: “Jesmo različiti ali imamo i cenimo iste vrednosti”. Jedna potpuno nova humana vrsta “globalizacije”, koje se ne treba plašiti, nego joj se prepustiti i doprineti samim sobom, učeći i razvijajući se dalje kao pojedinac.

 

I iznad svega, deliti. Deljenje je suština ljudskih bića, koja je u poslednjim decenijama skoro potpuno “zaključana” a nova naučna istraživanja nam govore da je empatija genetski urođena čoveku i neophodna inače vene, razboljeva se, umire.

 

Uključimo empatiju i isključimo TV, ostale medije i najpre političare iz našeg jedinstvenog i kako bi trebalo: prelepog života!  

 

XXI vek...sve pamtimo, znamo, ne zaboravljamo, kreiramo novo, uglavnom nepoznato i to ima dobar ukus...ukus bunta, pobune.

 

Pa kao što reče čiča Hesel: “Pobunite se, jer sve od vas zavisi”

 

 

Mi smo armija, mi smo 99%.