VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Počelo je globalno buđenje
2012-05-07

Proglas iz Kanade: Masovna studentska pobuna u Kanadi više nije vezana uz školarine, ovo je sada otvorena pobuna protiv kapitalizma

 

Oko 175,000 studenata već preko 80 dana štrajka u kanadskoj provinciji Quebec na istoku zemlje. Ono što je počelo kao prosvjed protiv povećanja školarina u jednom kratkom periodu preraslo je u opću pobunu studenata protiv neo-liberalnog kapitalizma i mjera štednje koje su se snažno obrušile i na Kanadu, zemlju koja je dugi niz godina imala poprilično bolje socijalne i radničke uvjete od južnog susjeda. Grad Montreal je zasigurno centar studentske pobune, no demonstracije se događaju i u drugim gradovima diljem zemlje. Činjenica je kako se studentki prosvjedi održavaju od Montreala na istoku do Vancouvera na zapadu.

 


Žestoki sukobi s policijom i provokacije represivnih organa više nisu iznimka, cijeli pokret poprimio je elemente opće pobune koja sada ne poziva "samo" na reforme, već na potpuni zaokret u ekonomiji i politici.

Dvije studentske organizacije, Fightback (Kanada) i La Riposte (Quebec) iznijele su Prvog maja proglas u kojem definiraju studentsku pobunu i njene ideološke okvire. Prenosimo vam proglas u cijelosti:
 

Proglas Fightback i La Riposte o štrajku studenata u Quebecu



"Napadi na studente u Quebecu (i drugdje) nisu hir ovog ili onog političara. Kada bi to bila istina onda bi se radilo o izoliranom fenomenu, a ne o globalnoj tendenciji. Napadi su dio šire generalne ofenzive protiv radnika, omladine i drugih elemenata koji su potlačeni - srž ovih napada proizlazi iz krize kapitalističkog ekonomskog sistema. Drugim riječima, kapitalisti si ne mogu priuštiti čak ni mizerne koncesije koje je ostvarila radnička klasa u periodu nakon Drugog svjetskog rata i sada žele izmijeniti ravnotežu u vlastitu korist. To se manifestira u napadima na
socijalne plaće, javni sektor i javne usluge, u napadima na prava imigranata i mladih i napadima na prava radnika.



Kapitalisti shvaćaju koliko je sve ovo za njih bitno i sada vrše pritisak na vlast da ovi slučajno ne bi popustili. Kolumna lista Montreal Gazette s naslovom "Izbor je demokracija ili vladavina rulje" prenosi: "Svaki 'socijalni mir' kojeg bi Vlada kupila od studenata ne bi bio trajan, jer bi tada i sve druge skupine koje se protive mjerama štednje vidjele da se Vladu može zastrašiti" (28.4.2012). Drugim riječima, oni vide mjere štednje kao neophodne i zato žele pod svaku cijenu uništiti studentski pokret.



Desničari su pokušali sve kako bi razbili naš pokret i nisu uspjeli. Pokušali su organizirati svoje demonstracije, ali bezuspješno. Pokušali su terorizirati studente i profesore, no to je samo izazvalo još veći bijes. Pokušali su razjediniti pokret na način da su pokušali demonizirati studentsku federaciju CLASSE. Pribjegli su u više navrata državnoj represiji lažno ističući studentske prosvjede kao nasilne.

Optužbe za nasilje koje dolaze od direktora policije su potpuno licemjerne, pravo ekonomsko nasilje se upravo vrši nad studentima i radnicima. Razumljivo je da će neki pripadnici agresivno reagirati nakon što se njihovi zahtjevi toliko dugo ne žele niti čuti. No, razbijeni prozor se nikako ne može uspoređivati s institucionaliziranim nasiljem ovog sistema.
Ipak, ne vjerujemo da individualne akcije pomažu našoj borbi. Podržavamo demokratska prava da kolektivno odlučimo u kojoj ćemo se mjeri suočiti s represivnim silama. Te odluke ne smiju biti nametnute ljudima bez njihovog pristanka - jedini pravi način da se uspješno obranimo je da stvorimo masovnu potporu za ovaj pokret.

Vjerujemo da studentske udruge moraju organizirati adekvatne komitete za samoobranu kako bi se demonstracije zaštitile od državnog nasilja i kako bi se i dalje sve taktike mogle donositi demokratski.

Trenutačno se pokret nalazi u mrtvoj točki - vlasti ne žele popustiti, no ni studenti ne žele napustiti ulice. Ovakva situacije ne može trajati vječno. Cilj je proširiti ovaj pokret na cijelu radničku klasu. Ovo je od najveće važnosti, jer kako smo i naveli ranije, represija protiv studenata samo je dio šireg plana za uvođenje mjera štednje koje će pogoditi sve radnike.

Studentska federacija CLASSE objavila je na svojim stranicama poziv svim radnicima na generalni socijalni štrajk. Ovo je važan korak unaprijed, ali mora postojati konkretan plan kako bi ovo postala stvarnost. Niti radnici niti njihove organizacije ne smiju se ignorirati u planiranju ovakve akcije. Kao manifestaciju snage, sindikati moraju pozvati na 24 satni generalni štrajk u znak potpore studentima i protiv mjera štednje. Studentske udruge moraju istaknuti ovaj detalj kao centralni cilj za vrijeme svakog javnog obraćanja. Studenti moraju poslati svoju delegaciju na svaki sindikalni sastanak i lobirati za ovaj cilj. Jer ako radnici ne prepoznaju ovaj otpor, pokret će zasigurno propasti. Sindikat CSN već je pozvao na akciju, ovo je odlična prilika da studenti radnicima objasne svoje zahtjeve i da se zajedno krene u generalni štrajk u svrhu borbe koja je zajednička.
U svibnju 1968. u Parizu, studenti su organizirali zajedničke studentsko-radničke komitete solidarnosti. U mnogim situacijama nakon zasjedanja ovih komiteta, radnici su odložili svoje alate i pridružili se studentima. U konačnici radnici su počeli štrajkati i na temelju vlastitih zahtjeva. Ova lekcija iz 1968. mora biti implementirana i danas !

Uz širenje studenskog štrajka na radnike, također je nužno pokret proširiti i izvan nacionalnih granica. Na snazi je jedna odvratna zavjera od strane kanadskih i međunarodnih medija koji u potpunosti ignoriraju masovnu studentsku pobunu ili se samo fokusiraju na detalje nasilja.


Kanadski studenti i radnici ne smiju dopustiti da nas ove korporativne zavjere podjele, jer solidarnost se kuje u borbi. Masovne demonstracije organizirane su i u Torontu i drugim gradovima, sindikati u engleskom djelu Kanade donirali su već desetke tisuća dolara kako bi pomogli našem cilju. Organizacije CLASSE pravično je postupila kada je pozvala sve kanadske sindikate da pomognu. Studenti Quebeca više nisu sami.

Naravno, solidarnost nije jednosmjerna. Studenti u ostatku Kanade imaju puno za naučiti od ovog pokreta u Quebecu. U ostatku Kanade školarine su skoro dvostruko veće nego u Quebecu. Ta kriminalna činjenica stalno se koristila kao argument protiv studenata u Quebecu. Studenti u ostatku Kanade, na engleskom govornom području, moraju se početi boriti isto kao i studenti u Quebecu. Kanadska Studentska Federacija (CFS) koja je glavni predstavnik engleskih Kanađana, mora početi planiranje za masovne demonstracije i štrajkove, koristeći iskustva u Quebecu kao inspiraciju. Treba nam generalni otpor koji će nas sve osnažiti, a ne metoda "podjeli pa vladaj" koju koriste kapitalisti.

Iznad svega, moramo isticati kako je obrazovanje pravo svih, a ne privilegija. Obrazovanje mora biti besplatno i dostupno svima ! Neki će reći kako sistem nema dovoljno novca za to, a mi im odgovaramo - ako imate dovoljno za vojne zrakoplove, zatvore, korporativna spašavanja banaka i porezne olakšice za najveće kompanije, onda imate i novca za besplatno obrazovanje. Mi tvrdimo kako obrazovanje mora biti temeljno zagarantirano pravo i ukoliko kapitalistički sistem ne može osigurati to pravo, onda sistem valja mijenjati. Tvrde kako nemaju novca za pristojne plaće, poslove, javne ustanove, dok se u isto vrijeme produktivnost stalno povećava, a bogati postaju sve bogatiji. Svojim postupcima kapitalisti ruše vlastiti sistem. Uz borbu za besplatno obrazovanje, bolje radne uvjete, ovo mora biti i borba za socijalističko društvo koje je u stanju ove uvjete osiguravati na trajnoj bazi. Problem nije samo "neoliberalna" kapitalistička ideologija, ovo je kriza cjelokupnog sistema !

U konačnici, pozivamo na jedinstvo svih najboljih boraca - hrabru omladinu i klasno osviještene radnike - u svakom otporu i u svakom dijelu svijeta. Kao što smo iznijeli u samom uvodu, pobuna studenta u Quebec samo je jedna komponenta šire internacionalne borbe protiv kapitalističkih mjera štednje, kriza i ratova. Radnici i studenti će puno lakše izvojevati pobjede ukoliko se budu borili zajedno, dijelili iskustva i učili od pokreta u drugim zemljama. Od Grčke, Egipta, Venecuele pa do SAD-a i Kanade - izgradimo međunarodnu marksističku tendenciju koja će ujediniti sve radnike i studente. Pridružite nam se !"

 

IZVOR: www.advance.hr