VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Strankama uplaćen novac za kampanju
2012-05-31

Ministarstvo finansija je strankama koje su na parlamentarnim izborima 6. maja osvojile poslaničke mandate uplatilo sredstva koja su im po zakonu pripala.

 

Za pokriće troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore iz javnih izvora stranke su, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dobile 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, odnosno 890 miliona dinara.

 

Deo tih sredstava, odnosno 20 odsto, stranke koje su učestvovale u izbornoj trci dobile su ranije, tačnije nakon proglašenja izbornih lista, dok je ostatak tih sredstava, odnosno 80 odsto, raspoređen strankama koje su osvojile poslanička mesta, a rok je bio pet dana od proglašenja konačnih rezultata.



To znači da je 18 lista, koliko ih je učestvovalo u izbornoj trci, po proglašenju izbornih lista dobilo ukupno 178 miliona dinara, odnosno svaka po gotovo 10 miliona dinara. Ostatak od 712 miliona dinara raspoređen je na 11 lista koje su uspele da uđu u republički parlament, srazmerno broju osvojenih mandata.



Tako je lista "Pokrenimo Srbiju", koja će u novom sazivu imati najviše poslanika (73), dobila 207,9 miliona dinara, lista "Izbor za bolji život", koji će imati 67 poslanika, 190,8 miliona dinara, a koalicija SPS-PUPS-JS, koja će imati 44 poslanika, 125,3 miliona dinara.


Demokratskoj stranci Srbije sa 21 poslanikom u novom sazivu pripalo je 59,8 miliona dinara, listi "Preokret" sa 19 poslanika 54,1 milion dinara, dok je Ujedinjenim regionima Srbije sa 16 poslanika pripalo 45,5 miliona dinara.

Savez vojvođanskih Mađara, koji će imati pet poslanika, dobio je 14,2 miliona dinara, stranka Sulejmana Ugljanina, koja će imati dva poslanika, 5,6 miliona dinara, dok su koalicije Albanaca Preševske doline i "Sve zajedno", kao i partija "Nijedan od ponuđenih odgovora", koje će imati po jednog poslanika, dobile po 2,8 miliona dinara.

Stranke su bile dužne da otvore poseban račun za finansiranje izborne kampanje, koji nisu mogle da koriste u druge svrhe. Sva sredstva namenjena za finansiranje izborne kampanje, prema Zakonu, morale su da uplaćuju na taj račun i sve troškove izborne kampanje da plaćaju sa tog računa.

Stranke koje na izborima nisu uspele da osvoje najmanje jedan odsto važećih glasova, odnosno najmanje 0,2 odsto kada su u pitanju stranke nacionalnih manjina, moraće u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata da vrate novac. Konačni rezultati parlamentarnih izbora proglašeni su 10. maja.

Ukoliko to ne učine, država će ta sredstva namiriti iz izbornog jemstva, koje su sve stranke koje su želele da koriste budžetski novac za finansiranje kampanje morale da polože.

Novac će u državnu kasu morati da vrate Komunistička partija, koja je osvojila 0,74 odsto, Socijaldemokratski savez, koji je osvojio 0,43 odsto, Reformistička stranka, koja je dobila 0,22 odsto, kao i Crnogorska partija, koja je osvojila 0,10 odsto glasova.

 

Izvor:  http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&dd=29&nav_id=613797&fb_source=message