VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

Бранко Драгаш: Директна демократија: Ево га решење!
2012-06-12

 

Посредна демократија је уништила српско друштво. Политичке странке су криминални кланови који се боре за личне интересе припадника странке. Вође политичких странки су шефови гангстерских банди. Њих само занима да освоје власт и да материјализују своју политичку активност. Политичке кампање служе за застрашивање и обману бирача.

У посредној демократији макијавелистички је све дозвољено. Није  профитабилно да се буде добар, поштен, искрен и да се јавно служи интересима грађана и заједнице. Посредна демократија је устоличила лаж, лењост, превару, крађу, обману, лицемерје, полтронство, владавину идиота, монополизам медиокритета и дебилизам у јавном наступу. Све остало знате. Не вреди понављати. Требам да понудим решења.

 

Ево, нудим решења за успостављање – директне демократије. Ово схватите као моје размишљање које треба да Вас подстакне да изнесете своје предлоге. Уколико се велики број људи укључи у изношење својих идеја, постоји велика могућност да направимо ваљано друштво.

 

У сваком случају, наше намере су племените и желимо да добијемо ново друштво. Уместо сталног критиковања, дајем решења. То радим већ деценијама. Надам се да је сада права прилика за обнову директне демократије.

 

Пођимо редом у Србији има око 2,5 милиона домаћинстава. Два милиона људи употребљава рачунар. Интернет поседује 36,7% домаћинстава. Компјутер поседује 46,7% домаћинстава. Ако хоћемо да уведемо директну демократију у друштво, онда морамо да створимо услове за спровођење директне демократије. То можемо да урадимо на два начина : прво,компјутерским описмењавањем становништва и друго, обезбеђивање компјутера за сва домаћинства која немају компјутер и увођење интернета. Интернет мора да уведе држава,јер је то њен капитал који јој остаје у власништву. Уколико желимо да свако домаћинство има компјутер,онда држава мора обезбедити компјутер за 53,3% домаћинства који немају комјутер. То је,заокружимо, – 1.4 милиона компјутера. Обичан компјутер кошта 200 евра, ако држава распише тендер за 1,4 милиона компјутера може да купи компјутер за 140 евра. Великом поруџбином се обара значајно цена при куповини. То је око 200 милиона евра које држава улаже у компјутере да би обезбедила сваком домаћинству у држави да имају свој компјутер.

 

Одакле држави 200 милиона евра? Политички олош је потрошио у овој кампањи 60 милиона евра за замајавање грађана. Новца има, само се погрешно троши. Уместо да НБС прода 1,2 милијарде евра за одбрану надуваног динара кога не може да одбрани, она ће за 200 милиона евра купити рачунаре за сва домаћинства која немају рачунар. Свако домаћинство добија бескаматан кредит од 140 евра за компјутер и тај кредит мора да врати у 70 рата. Значи, свако домаћинство мора месечно да отплаћује 2 евра. Мислим да је то рата која је прихватљива за свако домаћинство.

 

Описмењавање грађана за употребу компјутера може да се врши преко свих телевизија које имају националну фреквенцу, преко основних и средњих школа и факултета, тако да то описмењавање директно неће ништа коштати државни буџет. Читаво то описмењавање може да траје једну недељу.
Ако претпоставимо да набавку и поделу компјутера можемо да извршимо преко месних канцеларија и месних заједница, кућних савета и савета станара за три недеље, онда то значи да за месец дана имамо у свим домаћинствима у Србији компјутер и сви грађани знају да га употребљавају, тачно онолико колико је довољно за спровођење директне демократије.

 

Шта даље?

 

Нема директне демократије без слободе медија. Све телевизије које имају националну фреквенцију морају бити отворене за све грађане Србије и наше грађане из расејања. Државна телевизија РТС постаје истински јавни сервис. Директор РТС се бира на јавном конкурсу сваке године, али се може покренути захтев за његовим опозивом ако се прикупи 50.000 електронских гласова иницијатора опозива. Премијер државе смењује дитректора РТС-а.

 

Уводи се Етички кодекс у понашању свих јавних личности који се баве политиком и њима се забрањује наступање у свим емисијама које нису стручне или образоване. На овај начин, брани се углед јавне функције. Држава је дужна да направи, рок три месеца, нове електронске бирачке спискове за све грађане Републике Србије који живе у Србији, за све Србе у расејању и за све грађане Србије који се налазе у иностранству и имају наш пасош. Сви они чине јединствени бирачки списак за гласање. Сваки грађанин који буде у бирачком списку има свој ЈМБ. Тај електронски ЈМБ је идентификациона картица грађанина у гласању, лична карта, порески број, здравствени картон и саобраћајна дозвола. На овај начин се укидају сва силна документа и грађани само поседује једну картицу ЈМБ на којој је све записано.

 

Постављањем овакве јединствене електронске базе, грађани могу да остварују на најефикаснији начин, директно и без посредника, своја демократска и грађанска права.
Сви грађани имају дужност да остварују своје бирачко право или ће бити адекватно санкционисани од стране друштвене заједнице. Уводи се политички острацизам за све оне који повреде заједницу – забрањује им се трајно јавно деловање и излажу се на стуб срама јавности.

 

Како остварити директну демократију?

 

Стари Грци су имали Агору – трг на кога су излазили да расправљају. Ослобођени медији и друштвене мреже постају електронска Агора на коме учествују и расправлају сви грађани из земље и расејања.

 

Директна демократија у неком селу, почећемо од месне канцеларије и месне заједнице, одвијаће се на друштвеним мрежама везаним за то село. Домаћини ће расправљати о свим важним питањима за њихово село на скуповима или преко друштвене мреже. Електронским гласањем ће се одређивати сва питања од значаја за то село. Одлуке ће се доносити простом већином, осим код капитално важних одлука за село која се доносе двотрећинском већином. Свако село може да има, ако то хоће и ако за то има потребе, свога администратора који ће завршавати све чиновничке послове за село. Наравно, плату и трошкове плаћају житељи села.

 

Слична организација ће бити у општинама и градовима. Сви грађани једне општине или једног града ће чинити скупштину те општине и тога града. Нема више потребе за одборницима општинским и градским, јер ће се све одлуке доносити на електронским скупштинама. Нема трошкова и нема плата.

 

Одлуке се доносе простом већином,осим код одлука од капиталног значаја за општину, које морају да се доносе квалификованом већиног грађана. Председник општине се мења свакога дана, али се листа председника одређује годину дана унапред на основу електронског гласања свих грађана општине, да би се направио редослед дежурства у општини. Председник општине је тога дана дежурни у општини и дужан је да испуњава све обавезе које му је Скупштина оштине  наменила за тај дан.

 

Скупштине општина  се одржавају свакога дана електронским путем, воде се расправе на сајтовима и друштвеним мрежама општина, али се одређују дани када се спроводи гласање.

 

Општине имају своју општинску администрацију, професионалце који припремају скупштинске материјале за седнице скупштина општина, ако то хоће општине или ангажују консултантске компаније које им припремају стручне материјале и плаћају те пружене услуге. Општини од, рецимо 50.000 становника довољно је, према мојој процени, само 5 запослених административаца који могу да опслужују рад општине. Они ће једини бити плаћени у општини и бираће се на јавном конкурсу одлуком Скупштине општине сваке године. Администратор општине само једну годину може да обавља тај професионални посао у општини и никада више ниједан јавни посао у држави.

 

Градове треба разбити на што већи број општина да би се лакше спровела директна демократија. Градови немају сталног градоначелника, него се градоначелници мењају свакога дана. Дежурни градоначелник је дужан да спроводи одлуке скупштине града.Нико од дежурних градоначелника није тога дана плаћен, јер се сматра да му је припала посебна част да тога дана обавља дужност градоначелника.

 

Председници општина и градоначелници се бирају гласњем свих грађана општине и града. Списак дежурстава одређује се према броју освојених гласова и распореду за годину дана унапред.

 

Општине и градови доносе своје планове развоја за 10 година унапред. Општине и градови организују јавни конкурс за стручњаке и компаније који предлажу план тазвоја општине и града у наредних десет година. Скупштина општина и града бира најбољи план са конкурса квалификованом већином и тако усвојени план се операционализује у наредним годинама строгом контролом рада председника општина и градоначелника. Председник општине и градоначелник који су били један дан дежурни у општини и граду не могу више никада да обављају ту функцију у држави.

 

Како остварити директну демократију у Републици? Сви пунолетни грађани Србије, сви Срби и грађани у расејању чине Скупштину Републике Србије. Изборна јединица је читава Србија и сва места у свету где живе наши грађани. Скупштина Републике заседа свакога дана. Седнице скупштина се одржавају електронски. У згради Скупштине јавно наступају грађани који су добили највише гласова скупштине Републике за тему коју су определили да говоре. Распоред наступа грађана одређује се месец дана унапред.

 

Скупштина је отворена за расправе грађана од 10 до 20 часова свакога раднога дана.
Државна РТС уводи Трећи канал који прати расправе у Скупштини Републике. Расправе о свим државним питањима воде се свакога дана на националним телевизијама, друштвеним мрежама и на сајтовима државних институција. Председник Скупштине мења се свакога дана, али се листа председника Скупштине одређује годину дана унапред на основу гласова добијених од Скупштине Републике, да би се направио редослед дежурстава у Скупштини Републике. Председник Скупштине Републике не може да се бира више никада на друге државне функције.

 

Председник државе мења се свакога дана. Председник државе се бира гласовима свих грађана Скупштине Републике. Дежурни председник државе дужан је да испуњава све обавезе које му је Скупштина Републике одредила за тај дан. Председник државе не може да се бира више никада на друге државне функције. Премијер државе се бира гласовима свих грађана Скупштине Републике. Премијер државе се бира на годину дана. Сваке године се бира нови премијер. Премијер нема право да се, после истека мандата, бира више никада за друге државне функције. Премијер државе бира свој кабинет. Влада је састављена од премијера, два потпредседника и 9 министара. Министарства су: економије, финансија, пољопривреде, здравства, правосуђа, просвете, одбране, полиције и спољних послова.

 

Премијер државе и његова влада раде на проценат од повећања БДП. Смену премијера могу покренути 100.000 електронских гласова грађана. Премијер се смењује са дужности када за његову смену гласа проста већина грађана у Скупштини Републике.


Шта се постиже оваквом директном демократијом?

 

•       Истински се демократизује политички живот у држави,
•       Демистификује се политика,
•       Разбијају се политички монополи,
•       Укида се звање политичар,
•       Укидају се политичке странке,
•       Нема поткупљивања бирача и изборних крађа,
•       Престаје потреба за плаћеним политичким аналитичарима,
•       Уводи се конкуренција на политичком тржишту,
•       Ослобађа се огромна енергија грађана,
•       Политика се ставља у службу грађана,
•       Политика престаје да буде профитабилна делатност,
•       Нема скупих и затупљујуће глупих изборних кампања,
•       Грађани свакога дана расправљају и одлучују,
•       Референдим се спроводи свакодневно,
•       Отвара се простор за освајање нових слобода,
•       Друштво постаје заједница слободних грађана

 

Поштовани грађани,

Изнео сам Вам искрено своја размишљања. Мислим да је могућа директна демократија у Србији. Србија је мала држава и идеална је за увођење директне демократије. То је сада наша компаративна предност. Показао сам Вам куда треба да идемо. Садашње стање је неиздрживо. Србија се налази на рубу понора. Постоји велика опасност појаве неког новог тоталитарног демагога. То би коначно уништило нашу државу и нацију.

 

Грађани Србије и браћо и сестре из расејања,

Директна демократија је једини начин да се спасимо данашње пропасти. Не уздајте се у политичаре. Они су сви исти. Ако заиста воле Србију, нека се склоне да уведемо директну демократију. Видели сте на примеру да је то могуће. Не требају нам политичари. Не требају нам плаћени брбљивци, који уништавају нашу државу и нацију. Дошло је ново доба. Србији треба директна демократија.

 

Директна демократија је спас за Србију.

 

Izvor:  http://www.vaseljenska.com/misljenja/direktna-demokratija-evo-ga-resenje/